Рекрут стала головою Фонду гарантування вкладів / фото facebook/svetlana.rekrut

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб із 18 липня замість Костянтина Ворушиліна очолить Світлана Рекрут, яка в даний час обіймає посаду заступника директора-розпорядника Фонду.

Читайте такожФонд гарантування виставив на продаж пул активів десяти банків вартістю 10 мільярдів

Про це сказано на сайті Фонду з посиланням на відповідне рішення адміністративної ради Фонду.

Відео дня

"16 липня адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у зв'язку з наближенням до кінця п'ятирічного терміну, визначеного законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", задовольнив заяву про звільнення за власним бажанням з 18 липня директора-розпорядника Фонду Ворушиліна Костянтина Миколайовича. Також своїм рішенням адміністративна рада з 18 липня призначила директором-розпорядником Фонду Рекрут Світлану Валеріївну", - сказано в повідомленні.

У повідомленні з посиланням на Рекрут відзначається, що одними з головних завдань Фонду гарантування вкладів залишається захист вкладників банків і виконання зобов'язань перед кредиторами банків і державою.

«Оскільки залишок боргу перед Міністерством фінансів в даний час перевищує 49 млрд грн у вигляді векселів і ще понад 67 млрд грн за відсотками, найважливішим завданням, над яким Фонд працюватиме найближчим часом, є реструктуризація відсотків за цими кредитами. Це дозволить почати дискусію про підвищення гарантованої суми», - цитує прес-служба Рекрут.

Крім того, за її словами, Фонд продовжить роботу зі стягнення відшкодування збитків з колишніх акціонерів і топ-менеджерів неплатоспроможних банків.

Серед інших важливих планів Фонду, на які звернула увагу новий керівник, - наближення до стандартів ЄС, зокрема запровадження системи раннього втручання, що дозволить превентивно визначати ризики для банків і вирішувати проблему неплатоспроможності не за рахунок їхніх вкладників, а за рахунок власників.

Довідка УНІАН. Протягом 2014-2017 років 96 банків в Україні втратили платоспроможність. Загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, переданих в управління Фонду гарантування в цей період, становила майже 90 млрд грн.

Для виплат своїм вкладникам Фонд гарантування протягом 2014-2016 років отримав у Міністерства фінансів кредити на загальну суму 59,6 млрд грн, а також у НБУ - на суму понад 20 млрд грн.