Ілюстрація REUTERS

Понад третину робочої сили втратить Україна до 2050 року, адже населення країни скорочується і старіє.

Такі дані демонструє велике дослідження Міжнародного валютного фонду, розповіли в ефірі "Сніданку з 1+1", передає ТСН.

До 2030 року Україна втратить приблизно 15% робочої сили, а 2050 року падіння сягне 30%. Серед усіх країн Центральної та Східної Європи гірша ситуація лише в Латвії та Болгарії. Населення України невпинно скорочується, молодь їде за кордон, народжуваність не перекриває цих втрат і середній вік українця постійно зростає.

Відео дня

Загалом така ситуація у всіх країнах центру та сходу Європи, виняток - Туреччина, має негативну динаміку. Для вирішення питання, приміром, Чехія, Польща та Словаччина спрощують процедури для трудових мігрантів. Саме ними вони перекривають нестачу робочої сили і як джерело трудової міграції розглядають саме Україну.

Читайте такожWashington Post: Україна може втратити кожного десятого українця

В Україну ж трудові мігранти не їдуть. Тому в нашій країні МВФ радить активніше брати на роботу співробітників старшого віку – це 55 років і старше. У нашій країні є деякі категорії компаній, що мають у штаті багато таких співробітників.

Та все ж більшість українських компаній шукають молодих. Левова частина вакансій на сайтах з пошуку роботи, де чорним по білому написано: вік - до 35-ти.

"Через те, що складалося десятиріччями упередження, що найкращий вік для кандидата 25-35, а після 30 то вже така рання старість, а далі вже загалом рахувати нема кого, то навіть у нас з вами середній вік 70 років, то виявляється, що роботодавцям після 35 ми не дуже потрібні", - розповіли у студії.

Однак, прогнози МВФ щодо України – найоптимістичніші. Помірні реформи на їхню думку здатні компенсувати половину втрат робочої сили. Фонд радить активніше залучати до роботи чоловіків старших 55 років та жінок старших 35, збільшити пенсійний вік та зменшити витрати на медицину та пенсію.

Як повідомляв УНІАН, в України з 20 березня 2018-го виїхало понад 1,3 мільйона трудових мігрантів. Кожну хвилину їх число збільшується на 2 людини.