Ілюстрація REUTERS

Держстат повідомив, що реальний валовий внутрішній продукт у другому кварталі 2019 року збільшився на 4,6% щодо другого кварталу 2018 року.

Читайте такожУкраїна може повторити економічний успіх Польщі - експерти

Авторитетне видання Bloomberg відзначає, що перші сигнали надихають - економіка України прискорила зростання, незважаючи на торгове напруження між США і Китаєм та уповільнення світової економіки, яке тисне на економічну ситуацію в Європі.

Відео дня

"Зростання ВВП на 4,6% було несподівано швидким. Світовий банк попереджав, що без прискорення темпів росту Україні знадобиться півстоліття, щоб наздогнати сусідню Польщу. Президент Володимир Зеленський, партія якого отримала контроль над парламентом на виборах, пообіцяв досягти зростання ВВП на 5% і більше в найближчі роки. Озвучений план реформ вселяє оптимізм серед інвесторів", - йдеться в статті.

Важливими причинами підвищення росту, уточнює видання, стало зниження інфляції і виважена грошово-кредитна і фіскальна політика.

Другий квартал – ще не показник, каже економіст Андрій Новак.

"Зростання української економіки у другому кварталі на 4,6% звичайно вище, ніж за останні три роки. Але це ще не можна назвати тенденцією, її буде видно в кінці року за результатами третього і четвертого кварталу", - сказав експерт «Главреду».

Високий показник другого кварталу, каже Новак, пояснюється новими рекордами врожайності, експорту нашого аграрного сектора, зростанням темпів торгівлі, будівництва, IT-сфери.

"І незважаючи на падіння промисловості, ті галузі, які дають високі темпи зростання, витягають показник загального зростання ВВП до рівня 4,6%. Але про тенденції можна буде говорити тільки після закінчення року", - уточнив економіст.

А ось про шанси повторити економічний ривок Польщі говорити рано. Причина циклічності - за зростанням завжди йдуть провали.

"Ми можемо зростати швидшими темпами, ніж Польща. У нас були такі приклади – в окремі роки зростання ВВП було 12,5% за рік у 2004-му. Але в нашій країні циклічність така, що у нас 3-4 роки йде невелике зростання, а потім величезний провал. Потім знову кілька років невеликого зростання, а потім – величезне падіння на 10-15%. І загальний результат у нас зараз такий, що станом на сьогодні з фізичного виробництва товарів і послуг ми досі не досягли показника першого року Незалежності, тобто 1991-го. Це пов'язано з величезними провалами і тим, що в 90-х було дев'ять років поспіль падіння ВВП, на відміну від тієї ж Польщі, у якій зростання економіки стартувало на початку 90-х і продовжується зараз", - говорить Новак.

Він заспокоює – поки приводів для падіння економіки немає.

"Поки у нас передумов для провалу немає. Хіба що, не дай Бог, станеться якась кривава масштабна ескалація війни з боку Росії. І це, звичайно, потягне за собою знову падіння економіки. Що стосується торговельної війни між Китаєм і США, яка нібито може вплинути на економіку, то Україну це сильно не зачепить. У нас з цими державами був невеликий товарообіг, невеликий обсяг взаємних інвестицій, і тому вплив торговельної війни для нас є опосередкованим", - додає експерт.

Економіст Борис Кушнірук пояснює, що Держстат опублікував всього один рядок: "зростання ВВП на 4,6% щодо минулого року". Тому давати прогнози рано.

"Ніякої розшифровки – звідки взялася ця цифра, немає. Тому на сьогодні говорити про аналіз цих даних рано. Можливо, частково це пов'язано з кращими результатами в аграрному секторі. Вони могли дати додаткове зростання у порівнянні з другим кварталом минулого року. І про стійке зростання та фундаментальний зсув говорити поки не доводиться", - каже Кушнірук.

Експерт додає, що у бізнесу є очікування – але вони поки не знають, яка буде економічна політика уряду.

"З одного боку у бізнесу є надії на те, що якісь реформи можна буде провести швидше. І водночас присутнє зависання – неможливо прогнозувати, що може відбуватися з точки зору економічної політики", - уточнив економіст.

Розшифровка оцінок за другий квартал, які дав Держстат, буде в кінці серпня.

"І тільки тоді стане зрозуміло – це вплив сезонного фактора або відбувається щось стійкіше. Можливо, хороший врожай цього року почали збирати раніше. І в такій ситуації зростання ВВП виявився набагато вищим, ніж за той же період минулого року, коли початок збору зернових був пізніше. І в тому році ця інформація відображалася у третьому кварталі. Поки немає підстав говорити, що збільшилася інвестиційна активність і ті фактори, які можуть позначати темпи зростання ВВП", - вважає Кушнірук.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України у другому кварталі 2019 року в річному вираженні порівняно з другим кварталом 2018 року - становило 4,6%, прискорившись з 2,5% кварталом раніше.

Довідка УНІАН. Зростання реального ВВП України в 2018 році прискорилося до 3,3% з 2,5% в 2017 році і стало максимальним за останні 7 років.

Державний бюджет України на 2019 рік заснований на макроекономічному прогнозі уряду з зростанням реального ВВП на 3%.

Національний банк у липні підвищив прогноз зростання реального ВВП України в 2019 році до 3% з 2,5%, прогнозованих раніше.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують зростання економіки України в поточному році на 2,7%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, в 2019 році зростання економіки України сповільниться до 2,8%.