Депутати хочуть залучити інвестиції в Україну / фото УНІАН

Шість народних депутатів з фракції «Слуга народу» зареєстрували законопроект, спрямований на визнання таким, що втратив чинність закону «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».

Читайте такожВелика приватизація може стартувати під кінець року

Відповідний законопроект розміщений на сайті парламенту.

Відео дня

«Визнати таким, що втратив чинність Закон України від 7 липня 1999 року № 847-XIV «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», - сказано в законопроекті.

Як сказано в пояснювальній записці, метою і завданнями прийняття законопроекту є «залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку України, зростання її продуктивності, створення нових ефективних робочих місць, усунення неоднозначності норм законодавства у сфері приватизації державного майна через заборону приватизації як за окремими критеріями об'єктів державної власності, так і за переліками підприємств, що не підлягають приватизації без визначення підстав заборони».

Як повідомляв УНІАН, 18 січня 2018 року Верховна Рада прийняла новий закон про приватизацію державного майна, а на початку березня тодішній президент України Петро Порошенко підписав його.

Основною метою закону є спрощення процесу приватизації за рахунок спрощення класифікації об'єктів приватизації - поділу на об'єкти малої і великої приватизації.

Також законом передбачено розширення переліку об'єктів, які можуть виставлятися на продаж, скорочення термінів виставлення на продаж, можливість оформлення банківської гарантії, уніфікація способів продажу держмайна.

Державний бюджет на 2018 рік передбачає 21,3 млрд грн надходжень від приватизації. У 2017 році доходи від продажу держактивів планувалися на рівні 17,1 млрд грн, однак фактичні надходження становили 3,4 млрд грн. Загалом уряд планує приватизувати понад 900 держкомпаній.