Гончарук: мова йде про великі підприємства та компанії / фото УНІАН

Кабінет міністрів поки що не визначився з переліком державних підприємств, які буде передано в управління Фонду національного добробуту, заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу після засідання уряду.

Читайте такожДепутати скасували список підприємств, що не підлягають приватизації

«Йдеться про великі підприємства і компанії. Чому я не хочу зараз називати конкретні назви? Тому що їх список ще узгоджується. Щодо окремих великих компаній, таких як «Нафтогаз», «Укренерго», потрібно уважно подивитися на обсяги зобов'язань перед зовнішніми кредиторами. Є маса обмежень, зокрема й юридичних. Деякі компанії об'єднувати не можна, щоб вони не погоджували дії, тому вони повинні управлятися різними органами. Ці обмеження ми зараз вивчаємо», - сказав він.

Відео дня

При цьому прем'єр зазначив, що в фонді, який лише планується створити, повинні працювати професіонали, які мають достатньо досвіду в управлінні бізнесом.

«Ідея створення такого фонду полягає в тому, щоб створити інститут, інструмент, під який було б передано всі державні підприємства, де працювали б інвестбанкіри, професійні люди, які розуміють, як керувати бізнесом, і керували б ним ефективно», - сказав Гончарук.

За його словами, сьогодні в Україні існують тисячі державних підприємств, які управляються десятками міністерств, органів. При цьому міністри і керівники держорганів замість того, щоб формувати державну політику в тій чи іншій галузі, підписують баланси і фактично керують підприємствами. Ця практика є неприпустимою, наголосив прем'єр, оскільки уряд не повинен керувати державними підприємствами. Крім того, це неправильно як погляду конфлікту інтересів, так і з погляду організації процесів.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 29 вересня схвалив Програму дій уряду. Серед цілей Кабміну значиться створення Фонду національного добробуту.

«Ми створимо Фонд національного добробуту, який візьме в управління стратегічні державні підприємства. Створення Фонду дасть змогу централізувати управління, підвищити його ефективність і забезпечити громадянам України адекватний рівень дохідності їх активів», - сказано в програмі дій уряду.