Українці висловилися щодо податків у країні / фото korupciya.com

Близько 70% українців вважають, що за несплату податків потрібно запроваджувати жорстку кримінальну відповідальність.

Про це свідчать передані агентству УНІАН результати опитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” з 22 по 30 жовтня.

Читайте такожМайже 75% українців підтримують боротьбу зі схемами ухилення від податків – опитування

Відео дня

Крім того, 79% респондентів вважають, що податки сприяють розвитку України, а 74% - переконані, що посилення контролю за сплатою податків призведе до покращення економічного становища в Україні.

За даними опитування, 68% українців переконані, що своєчасна сплата податків забезпечує достойну пенсію в майбутньому, і стільки ж підтримують твердження, що за несплату податків потрібно запроваджувати жорстку кримінальну відповідальність. При цьому не менше двох третин переконані, що розмір податків в Україні є дуже високим.

У прес-релізі за результатами опитування йдеться, що тезу про високий рівень податків в Україні найбільше підтримують ті, хто має власний бізнес. Окрім того, серед цієї категорії опитаних найменшою підтримкою користуються твердження стосовно запровадження жорсткої кримінальної відповідальності за несплату податків, та те, що своєчасна сплата фіскальних зборів забезпечує достойну пенсію в майбутньому.

Як зазначається у прес-релізі, 47% респондентів вважають, що основну частину податків потрібно насамперед спрямовувати на соціальну сферу (медицина, освіта, пенсії, субсидії), а 39% впевнені, що за рахунок податків передусім потрібно реформувати й розвивати економіку, розбудовувати нову інфраструктуру держави.

Крім того, більш як 70% респондентів переконані, що потрібно збільшувати розмір податків для олігархів та великого бізнесу.

При цьому щодо підтримки такої ініціативи стосовно фізичних осіб підприємців (ФОПів), малих підприємств та найманих працівників думки цілком протилежні. Так, більш як 70% виступають або за те, щоб залишити податки для цих категорій без змін, або ж навпаки зменшити.

Читайте такожРазумков прогнозує на четвер розгляд проекту держбюджету-2020

Щодо середнього бізнесу, то думки опитаних розділилися так: 25% підтримують підвищення податків для середнього бізнесу, 30% – висловились за зменшення податків, стільки ж – за те, щоб нічого не змінювати.

Крім того, 85% респондентів підтримують посилення відповідальності за несплату податків для олігархів та великого бізнесу, а 58% підтримують таку ініціативу щодо середнього бізнесу. Натомість для представників малого підприємництва думки опитаних розділилися: близько 40% підтримують посилення рівня покарань за несплату податків, стільки ж – проти. Останніх більше серед тих, хто має власну справу.

У прес-релізі також йдеться, що половина респондентів знає суму податків, яку сплачує державі щомісяця при отриманні зарплати чи прибутку, майже 30% - не знають, кожен п’ятий вказав, що не отримує зарплати чи прибутку.

***Соціологічна група “Рейтинг” проводила опитування з 22 по 30 жовтня серед 2 тис. респондентів віком від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження - не більше 2,2%.