Ілюстрація REUTERS

Український уряд та Національний банк України сукупно у 2020-2022 роках чекають валютні боргові виплати понад 24 мільярдів доларів, включаючи відсотки.

Читайте такожМінфін хоче скоротити обсяг держборгу до ВВП

Як йдеться у звіті НБУ про фінансову стабільність, більшу частину цієї суми потрібно буде рефінансувати на зовнішніх ринках, тому співпраця з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними фінансовими організаціями є критично важливою.

Відео дня

За інформацією НБУ, на початку грудня прибутковість доларових євробондів України перебувала в діапазоні 4-7% залежно від термінів погашення, і нова трирічна програма МВФ сприятиме подальшому здешевленню суверенних і корпоративних запозичень.

За оцінками НБУ, за продовження структурних реформ, отриманні запланованих траншів від МВФ і відсутності значних макроекономічних шоків державний і гарантований державою борг України скоротиться до 50% ВВП на кінець 2020 року і 48% - на кінець 2021 року.

Основними факторами для цього будуть зростання ВВП і контроль дефіциту бюджету в результаті виваженої фіскальної політики. При цьому завдяки покращенню структури боргу буде знижуватися не лише боргове навантаження, але і валютні ризики.

В НБУ назвали значні зовнішні виплати за держборгом основним макроекономічним ризиком на сьогодні. Також серед ключових ризиків зниження або повна зупинка транзиту російського газу через територію України до 2020 року, охолодження світової економіки та зволікання з впровадженням структурних реформ.

Як повідомляв УНІАН, обсяг державного та гарантованого державою боргу України за січень-жовтень 2019 року зріс в доларовому еквіваленті на 3,5 мільярда доларів – до 82 мільярдів доларів, що в гривневому еквіваленті перевищує 2 трильйони гривень.