Ілюстрація REUTERS

Кількість нових фізосіб-підприємців (ФОП) в Україні в минулому році скоротилася на 15%.

Читайте такожФОПам заборонили витрачати гроші з бізнес-рахунків на власні потреби

Про це повідомляє сайт моніторингу реєстраційних даних українських компаній і судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень та контролю контрагентів OpenDataBot.

Відео дня

"Так, за минулий рік в Україні було зареєстровано 312 211 нових фізичних осіб-підприємців, що на 15% менше, ніж у попередньому році", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що у 2019 році в середньому щомісячно реєструвалося 5,5 тисячі компаній і 26 тисяч ФОП.

За даними OpenDataBot, найбільше – 30 тисяч нових ФОПів – було зареєстровано у вересні, при цьому у вересні 2018 року кількість нових ФОПів сягнула 35 тисяч, а в жовтні - максимального значення 60 тисяч.

Після цього статистика пішла на спад, і в грудні минулого року було зареєстровано трохи понад 15 тисяч нових фізосіб-підприємців, при цьому в грудні 2018 року - майже 20 тисяч.

Згідно з повідомленням, така динаміка викликана насамперед низкою нових законів: про реєстраторів розрахункових операцій (РРО), про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг, про збір та облік ЄСВ, про подання єдиної звітності з ЄСВ та податку на доходи фізосіб.

"Реєстрація нових підприємців – це один з показників розвитку економіки. Якщо в Україні не реєструються нові компанії та підприємці, це означає, що українці бояться створювати бізнес і йдуть у тінь", - цитує прес-служба засновника OpenDataBot Олексія Іванкіна.

Зазначається, що загалом на початок 2020 року в Україні діє 1 876 604 фізосіб-підприємців.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня прийняла закон, що дозволяє використовувати програмні РРО поряд з традиційними, а також зобов'язує фізосіб-підприємців 2-4 категорії використовувати РРО та видавати фіскальні чеки покупцям.