Ілюстрація REUTERS

Лондон поступився Нью-Йорку статус провідного світового фінансового центру у зв'язку з невизначеністю навколо виходу Великобританії з Євросоюзу.

Читайте такожЕкономіка Великої Британії почала скорочуватися вперше за багато років

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на опитування топ-менеджерів фінсектору.

Відео дня

Зазначається, що привабливість Лондона у порівнянні з 2018 роком знизилася з 53% на 19 процентних пунктів (п. п.), тоді як 56% респондентів заявили, що вважають саме Нью-Йорк провідним фінансовим центром світу.

"Складно не повірити в те, що три роки невизначеності з моменту проведення голосування з питання Brexit сприяли падінню Лондона [в рейтингу]", - сказала представник консалтингової компанії Duff & Phelps Монік Меліс, зазначивши, що впевнена перемога на парламентських виборах Консервативної партії на чолі з Борисом Джонсоном може допомогти Лондону повернути втрачені позиції.

Великобританія мала покинути ЄС 29 березня 2019 року, однак дата неодноразово переносилася, оскільки британські депутати не могли домовитися про умови виходу з ЄС. Зрушити справу з мертвої точки вдалося прем'єр-міністру Борису Джонсону, партія якого отримала значну перевагу перед опозицією після дострокових парламентських виборів, що відбулися в грудні.

Тепер країні належить вийти зі складу Євросоюзу наприкінці поточного місяця, після чого почнеться перехідний період, під час якого ставлення європейської спільноти та Великобританії не зазнають практично жодних змін. Даний етап має завершитися 31 грудня, і за цей час Лондон має намір домовитися з Брюсселем про нову торговельну угоду.

Попри те, що експерти та представники ЄС наголошують, що це дуже короткий термін для проведення переговорів, Лондон не має наміру продовжувати термін дії перехідного періоду.