Ілюстрація REUTERS

Європейський банк реконструкції та розвитку надасть 1 млрд євро компаніям в усіх регіонах для подолання наслідків пандемії коронавірусу.

Читайте такожКоронавірус може коштувати світовій економіці 2,7 трильйонів доларів - Bloomberg

Як повідомили в прес-службі установи, це початкова відповідь на кризу і банк готовий зробити більше в разі необхідності.

Відео дня

За інформацією банку, рішення схвалено акціонерами банку і допоможе клієнтам ЄБРР, які мають міцні основи бізнесу і зазнають тимчасових труднощів.

«Пандемія COVID-19 та її економічні наслідки створюють безпрецедентну проблему для ЄБРР та країн його операцій, - прокоментував рішення президент ЄБРР Сума Чакрабарті. - Це перший крок. Банк готовий до подальшого розширення своїх заходів у відповідь і вживає активних і термінових заходів для перегляду, коригування та розширення своїх інструментів фінансування в партнерстві з країнами операцій, партнерами та міжнародною спільнотою».

За інформацією банку, заплановані заходи включатимуть розширення фінансування торгівлі і надання короткострокового фінансування на термін до двох років через фінансові установи, особливо на підтримку малих і середніх підприємств.

Крім того, банк оцінить необхідність реструктуризації існуючих позик, включаючи можливість продовження термінів погашення і зміну інших умов.

Зазначається, що економісти ЄБРР очікують уповільнення економічного зростання в усіх регіонах операцій банку, особливо в Центральній Азії, Східній Європі й на Кавказі, в Росії та Південно-Східній Європі.

При цьому найбільше постраждають країни, які дуже інтегровані в глобальні ланцюжки поставок і мають пряму залежність від Китаю і Європи, а індустрія туризму буде порушена в багатьох країнах присутності ЄБРР.

Крім того, в ЄБРР очікують негативного ефекту в нафтодобувних країнах у результаті недавнього спаду цін на нафту і уповільнення потоку грошових переказів від трудових мігрантів у свої країни.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний валютний фонд виділяє близько 50 млрд дол. швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу і країн, що розвиваються, для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу.