Ілюстрація REUTERS

Національний банк України для підтримки фінансової системи в період обмежень у зв'язку зі світовою пандемією коронавірусу COVID-19 відтермінував вимогу дотримання банками буфера запасу (консервації) капіталу, який вони накопичують під час економічного зростання для компенсації можливих втрат у разі спаду економіки.

Читайте такожFitch погіршило прогноз для банків України через коронавірус

Як сказано на сайті НБУ, відповідне рішення закріплене у постанові правління Нацбанку від 24 березня, яка набирає чинності 26 березня.

Відео дня

«На сьогодні через кризові явища регулятори послаблюють вимоги до буферів капіталу, що дає можливість спрямувати створений запас капіталу на поглинання збитків і підтримку кредитування», - сказано в повідомленні.

Зокрема, рішення передбачає відтермінування вимог дотримання буфера запасу капіталу, який банки повинні були поетапно формувати з 1 січня цього року в розмірі 0,625% від основного капіталу і поступово збільшити його розмір до 2,5% до 1 січня 2023 року; а також буфера системної важливості, розмір якої визначається згідно з рівнем системної важливості банку.

Наголошується, що раніше системно важливі банки повинні були почати виконувати вимогу дотримання такого буфера з 1 січня 2021 року.

Водночас у НБУ відзначили, що, попри відтермінування вимог щодо дотримання буферів, банкам необхідно зберігати наявний запас капіталу для забезпечення власної стійкості й покриття можливих втрат.

«Тому Національний банк України рекомендує утриматися від розподілу капіталу на виплату дивідендів до тих пір, поки ефект від наслідків обмежень, викликаних поширенням коронавірусної хвороби, можна буде оцінити детальніше», - зазначив регулятор.

У прес-службі додали, що НБУ повідомить окремо і заздалегідь про нові дати активізації буферів капіталу.

Як повідомляв УНІАН, раніше Нацбанк послабив ряд вимог до банків для підтримки в період карантину через коронавірус, зокрема, відтермінував проведення стрес-тестування банків і відклав проведення виїзних перевірок, але зазначив, що продовжить відстежувати показники фінансового сектору, включаючи ліквідність і якість кредитних портфелів.

24 березня Кабінет міністрів України прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів і продовження карантину до 24 квітня.