Ілюстрація REUTERS

Національний банк України рекомендував українським банкам автоматично продовжити термін дії платіжних карток українців, який закінчився в період карантину, запровадженоо владою в рамках заходів з протидії поширенню коронавірусу.

Читайте такожЯк карантин вплине на бізнес: 23% зменшуватимуть зарплату, 17% - скорочувати штат (опитування)

Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова у відеозверненні, опублікованому на сторінці регулятора в мережі Facebook.

Відео дня

«НБУ рекомендував банкам автоматично продовжити термін дії карток, якщо він закінчився. Деякі банки це вже зробили. Також НБУ рекомендував банкам не робити уточнення інформації про клієнта під час карантину», - сказала Рожкова, зазначивши, що банки не повинні припиняти операції клієнта на цій підставі.

Також вона повідомила, що рішення уряду про запровадження надзвичайної ситуації по всій країні не змінює порядок роботи банків, опорні відділення яких продовжують працювати.

"Припинено роботу лише відділень у закритих через карантин будівлях, і тих, які майже не мають клієнтів. Близько 75% всієї філіальної мережі банків продовжує працювати. Банкомати достатньо мають готівки. Проблем з роботою немає. Ліквідності досить», - сказала перший заступник голови НБУ.

Крім того, Рожкова нагадала, що Національний банк не запроваджував жодних валютних обмежень на ринку, а нестача готівкової валюти в банках була пов'язана з логістичним збоєм доставки валюти в Україну, але 25 березня НБУ вже отримав з-за кордону партію готівкового долара, який надійде в каси системно важливих банків.

Також вона роз'яснила, що пільговий режим обслуговування кредиту, або «кредитні канікули», не означає прощення боргів, а лише передбачає відстрочку сплати боргу і відсотків для позичальників, фінансове становище яких погіршилося в період карантину.

«Банки продовжують нараховувати відсотки за користування кредитами. Адже паралельно банки нараховують відсотки за депозитами і платять їх. Тобто, поки діє карантин, відсотки нараховуються, але оплатити ви їх можете після завершення карантину», - повідомила Рожкова, додавши, що в даному разі необхідно домовитися з банком, надавши підтвердження втрати роботи, істотного зниження доходів або припинення роботи бізнесу.

Як повідомляв УНІАН, 25 березня Національний банк України отримав з-за кордону партію готівкового долара і передав системно важливим банкам 130 млн дол. в обмін на безготівковий еквівалент.

Кабінет міністрів на своєму засіданні 25 березня продовжив карантин до 24 квітня, а також на місяць запровадив режим надзвичайної ситуації по всій країні.