Фото УНІАН

Правління Національного банку України представило раді регулятора пропозиції до Основних принципів грошово-кредитної політики на 2017 рік і середньострокову перспективу, які рада планує розглянути на своєму засіданні 21 грудня.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі НБУ.

Як зазначається у представленому проекті, середньострокова мета по інфляції встановлена на рівні 5%, в тому числі за підсумками 2017 року інфляція знизиться до 8%, 2018 року – до 6%, 2019 і надалі - 5%.

Відео дня

При цьому монетарна політика НБУ буде також спрямована і на виконання таких цілей, як нарощування та підтримка достатнього рівня міжнародних резервів, а також виконання інших критеріїв програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Національний банк планує досягати цілей по інфляції в першу чергу шляхом зміни ключової процентної ставки грошово-кредитної політики, роль якої відіграватиме облікова ставка.

Серед основних принципів грошово-кредитної політики на 2017 рік і середньострокову перспективу регулятор виділив беззастережну пріоритетності досягнення та підтримки цінової стабільності, режим плаваючого обмінного курсу, перспективний характер прийняття рішень, прозорість діяльності та інституційна, фінансова та операційна незалежність Національного банку.

Читайте такожНацбанк спростить валютне регулювання та обіцяє скасування обмежень

Також повідомляється, що Нацбанк має намір залучити широкі кола експертного, банківського, бізнес та медіа спільноти, а також громадськості в цілому до обговорення Основних принципів.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 28 жовтня шостий місяць поспіль знизив облікову ставку, встановивши її на рівні 14% річних.

Максимальна історичне значення облікової ставки НБУ на рівні 30% річних діяло з 4 березня до 28 серпня 2015 року.

Інфляція в Україні в жовтні 2016 року порівняно з вереснем зросла до 2,8%, до жовтня 2015 року - до 12,4%. З початку року, в січні-жовтні споживчі ціни в Україні зросли на 9,4%.

Національний банк націлений до 2020 року знизити рівень грошової бази до ВВП до 7,5% з 15,6% на кінець 2015 року. Обсяг грошової бази в Україні в січні-жовтні на 18,645 мільярда гривень, або на 5,5% - до 354,644 мільярда гривень.