НБУ оновив регуляторні вимоги до банків на наступні чотири роки / REUTERS

Національний банк України оприлюднив етапи впровадження оновлених регуляторних вимог до банків на 2021-2024 роки.

Читайте такожЕкономічна криза в Україні вперше не супроводжується банківською кризою-НБУ

Як передає прес-служба регулятора, зміни засновані на міжнародних стандартах регулювання діяльності банків, визначених Базельським комітетом і директивами ЄС.

Відео дня

"Зазначені вимоги сфокусовані на забезпеченні достатнього рівня капіталу та ліквідності, адже це є запорукою платоспроможності та надійності банку. Для забезпечення збереження коштів вкладників та інших кредиторів регулятор повинен упевнитися, що всі істотні ризики, властиві діяльності банку, покриті капіталом. Саме капітал покликаний поглинати несподівані збитки, яким піддається банк", - наводяться в повідомленні слова першого заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової.

Зокрема, з 1 січня 2021 року передбачено введення коефіцієнта чистого стабільного фінансування (NSFR). Це один з двох коефіцієнтів ліквідності, розроблених Базельським комітетом. На сьогодні в Україні вже введено коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR), який замінив національні нормативи ліквідності Н4 і Н5. Новий норматив NSFR стимулюватиме банки покладатися на більш стабільні і довші за термінами джерела фондування, наприклад, довгострокові депозити, зменшуючи свою залежність від короткострокового фінансування.

Терміни активації буфера консервації капіталу

У IV кварталі 2020-I кварталі 2021 року будуть визначені терміни активації буфера консервації капіталу і буфера системної важливості.

"Введення вимог щодо формування цих буферів капіталу було тимчасово зупинено в березні 2020 року через розгортання коронакризи. Це дозволило банкам направити створений запас капіталу на поглинання збитків і підтримку кредитування економіки", - сказано в повідомленні.

Покриття капіталом операційного та ринкового ризиків

З 1 січня 2022 року, за даними НБУ, будуть введені мінімальні вимоги щодо покриття капіталом операційного та ринкового ризиків.

"На сьогодні в рамках розрахунку мінімальних вимог до капіталу банки повинні тримати капітал тільки на покриття кредитного ризику і частково - ринкового ризику (в частині відкритої валютної позиції). З початку 2022 року банки повинні будуть розраховувати достатність капіталу також з урахуванням операційного і ринкового ризиків", - повідомили в НБУ.

З 2024 року передбачається приведення структури капіталу банків у відповідність з міжнародними стандартами. Будуть введені трирівнева структура капіталу, нові вимоги до складових капіталу і порядку відрахувань з капіталу, Додаткові "пруденційні фільтри", спрямовані на очищення капіталу від складових, які по суті не здатні поглинати збитки та не забезпечують фінансову стійкість Банку, введений коефіцієнт левериджу, який встановлює вимоги до достатності капіталу в залежності від загального обсягу активів.

Індивідуальні нормативи достатності капіталу

Зазначається, що Нацбанк може підвищити індивідуальні нормативи достатності капіталу для кожного окремого банку, якщо виконання мінімальних загальних вимог до достатності капіталу не гарантує його фінансової стійкості.

"Перед введенням всіх перерахованих вимог до капіталу Національний банк ретельно проаналізує посткризовий стан банківської системи, зокрема, шляхом проведення оцінки якості активів, запланованої на першу половину 2021 року. За її результатами буде визначена готовність сектору до введення нових вимог до капіталу і встановлена відповідна тривалість перехідних періодів. Про впровадження кожної вимоги Національний банк буде повідомляти банкам окремо і заздалегідь", - зазначили в НБУ.

Що цьому передувало

  • Національний банк України осучаснив регулювання ринку електронних грошей та гармонізував його із законодавством України та Європейського Союзу у сфері здійснення фінансового моніторингу.