Ілюстрація REUTERS

Цього року для українського експорту склалися сприятливі умови, втім ситуація може різко змінитися вже наступного року.

Як йдеться в сюжеті "5 каналу", за 6 місяців 2021 року експорт товарів з України зріс на третину проти аналогічного періоду торік, сягнувши майже 30 млрд доларів. При цьому половину українського експорту становить продовольча та металургійна сировина. 

"На сьогодні є приваблива кон’юнктура на наш експорт сировинний… але далі природнє коливання ціну опустить, і не треба розраховувати, що весь наступний рік буде сприятлива кон’юнктура на наш сировинний експорт", – вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Відео дня

Як приклад експерти наводять найбільшу експортну позицію України – зернові та олійні культури, попит на які підтримують урядові імпортери з різних країн. Тендери на новий врожай пшениці вже оголосили Філіпіни, Японія, Алжир і Корея. Однак, покупці стримані – вичікують дешевших цін. Ринок вже відчуває розворот цінового тренду.

"Якщо ми говоримо про сільськогосподарську продукцію, тут дуже багато залежить від рівня врожаю. Наприклад, зараз посуха в Бразилії – це впливає. Але рекордні врожаї будуть в Україні та в Росії – і це призведе до того, що багато продукції потрапить на ринок і ціни опустяться", – прогнозує інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Як раніше повідомляв УНІАН, наразі Україна прискорює темпи експорту зерна на тлі прогнозу рекордного врожаю.