Гривня після річного зміцнення почала послаблюватися / фото ua.depositphotos.com

Гривня після досягнення локального мінімуму до долара у листопаді 2020 року (28,67 грн/$) впевнено зміцнювалася протягом 12 місяців. У листопаді 2021-го стався злам цієї тенденції.

Про це розповів керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, пише сайт UBR.ua.

За його даними, зміцненню курсу української грошової одиниці сприяли рекордний урожай, сприятлива цінова кон'юнктура для всіх видів вітчизняної сировини, отримання держкомпаніями кредитів, які конвертували на міжбанку в гривню, а також переїзд IT-спільноти й програмістів з Білорусі.

Відео дня

Експерт додає, що гривня не зміцнилася б так, якби крім сильної пропозиції валюти не був слабким попит.

Читайте такожУ Мінекономіки спрогнозували курс гривні на наступний рік

"Стримуючим фактором покупок валюти була складна епідеміологічна ситуація, яка не дозволяла імпортерам розраховувати на відновлення та активні покупки, оскільки є ризик піти в локдаун і сидіти на запасах без виручки", – говорить він, додаючи, що туристичний бізнес також залишався пригніченим.

Експерт також нагадав, що енергетики вирішили проходити опалювальний сезон на запасах, сформованих до осені. Все це призвело до того, що гривня стала п'ятою в списку найміцніших валют до американського долара.

За словами Шевчишина, в листопаді настрої на ринку змінилися кардинально.

Читайте такожКурс гривні найближчим часом буде знижуватися - аналітик

"Відхід нерезидентів з ОВДП і українських інвестицій на тлі ризиків військового конфлікту з РФ, критична ситуація в енергетичному секторі й екстрений імпорт електроенергії та вугілля, купівля валюти зеленою енергетикою для розрахунків за кредитами, спекулятивні атаки та пасивність експортерів призвели до ослаблення гривні", – резюмував він.

Курс валют на 8 грудня

Національний банк України на середу, 8 грудня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 27,33 грн/дол., тобто гривня зміцнилася на 5 копійок порівняно з попереднім показником.

Згідно з даними НБУ, офіційний курс гривні до євро на середу встановлений на рівні 30,73 грн/євро, тобто гривня зміцнилася на 18 копійок в порівнянні з попереднім показником.