Карантин вдарила по доходах більшості українських компаній / фото УНІАН

Понад 60% компаній повідомили про падіння доходів на тлі епідемії коронавірусу та введеного урядом карантину.

Читайте такожНімецькі експерти оцінили глибину падіння економіки України

Про це свідчать результати опитування, проведеного Американською торговою палатою в Україні (American Chamber of Commerce, AmCham) серед своїх компаній-членів.

Відео дня

"64% компаній-членів спостерігають зниження доходів, і тільки 5% повідомляють про збільшення. 80% компаній вдалося зберегти кількість працівників, 18% - скоротили штат. 49% компаній планують зменшити інвестиції в Україну", - йдеться в результатах опитування.

При цьому 78% компаній-членів AmCham вже мають стратегію виходу з карантину, а 44% планують своє повернення в офіс вже в червні-липні 2020 року.

"Основний фокус пост-COVID-19 бізнес-стратегій компаній – це диджиталізація та онлайн-сервіси, повернення до "бізнесу, як зазвичай" та збереження робочих місць", - наводяться слова президента AmCham Андрія Гундера.

Очікування бізнесу щодо часу повернення доходів до докарантинних значень відрізняються, але більшість компаній прогнозують повернення до норми на кінець 2020 або початок 2021 року, а саме 17% в третьому кварталі 2020 року, 24% – у четвертому кварталі 2020 року, 16% – у першому кварталі 2021 року.

Також повідомляється, що серед ключових довгострокових занепокоєнь бізнес-спільноти – економічне та споживче падіння (80%), політична і макроекономічна стабільність (51%), неможливість виконання бізнес-планів (36%) і повторний спалах COVID-19 (36%).

Довідка УНІАН. Американська торгівельна палата в Україні є частиною Торгової палати США. Палата є найстарішою міжнародною асоціацією України, яка працює з 1992 року. Будучи неурядовою некомерційною організацією, палата представляє найбільших інвесторів та міжнародні компанії, що працюють в Україні. Американська торговельна палата в Україні тісно співпрацює з органами державної влади з метою покращення бізнес-середовища та залучення прямих іноземних інвестицій, сприяючи розвитку стабільних, прозорих і справедливих правил ведення бізнесу в Україні.