Крістін Лагард / REUTERS

Пандемія коронавірусу призвела до безпрецедентного спаду в економіці єврозони, який, швидше за все, посилиться, перш ніж почнеться відновлення, сказала в четвер голова Європейського центробанку Крістін Лагард.

Читайте такожНаслідки коронакризи: понад 1,6 мільярда людей можуть залишитись без засобів до існування

Тренд вказує на "ринки праці, які швидко погіршуються" і "значне скорочення економічної активності" в період пандемії, тривалість якої поки не можна визначити.

Відео дня

Прогнози представників ЄЦБ вказують на те, що ВВП єврозони може скоротитися на 5-12% в поточному році, сказала Лагард, передає Рейтер.

ЄЦБ залишив ставки без змін за підсумками засідання в четвер і повідомив, що продовжить екстрену скупку активів до завершення коронавірусної кризи, але мінімум до кінця року.

За словами Лагард, екстрена програма скупки активів (PEPP) може продовжитися і після закінчення 2020 року.

Голова ЄЦБ сказала, що інфляція в єврозоні, ймовірно, сильно сповільниться в найближчі місяці.

"Рада керуючих готова скорегувати всі свої інструменти, як необхідно, щоб забезпечити стійке наближення до орієнтира інфляції", - сказала Лагард.

Голова ЄЦБ повторила, що рада керуючих чекає збереження ключових ставок на поточних або нижчих рівнях, поки "не побачить сталого наближення прогнозу інфляції до рівня, досить близькій до, але нижче 2% в межах прогнозного горизонту", що має стійко позначатися у динаміці інфляції, очищеної від волатильних і часових факторів.

Лагард знову сказала, що ЄЦБ готовий використовувати всі інструменти для підтримки рівня ліквідності й кредитування в економіці.