Експерт прокоментував введення гнучкого курсу / фото ua.depositphotos.com

Після введення режиму гнучкого курсу гривня може поступово девальвувати до рівня 42 грн/дол., який буде прийнятним для більшості учасників ринку.

Таку думку висловив фінансовий аналітик Андрій Шевчишин, йдеться у статті УНІАН. За його словами, в останні три тижні Національний банк продавав на міжбанку значні обсяги валюти - від 617 до 870 мільйонів доларів на тиждень.

"Це дуже великі суми. І якщо НБУ зменшить ці обсяги, очевидно, що ринок перебуватиме у великому дефіциті, і він не зможе його покрити, оскільки Нацбанк є продавцем "останньої надії". Таким чином, очікування – говоритиму про свої очікування – складаються у бік девальвації гривні, оскільки НБУ якраз змінюватиме механізм регулювання та інтервенцій", - каже експерт.  

Відео дня

Шевчишин припускає, що девальвація гривні може відбуватися плавно, таким чином, курс поступово мігруватиме у бік якоїсь верхньої стелі, яку для себе бачить Національний банк.

"Цей рівень не буде таким високим, щоб суттєво погіршити економічну ситуацію та спровокувати новий виток інфляції", - зазначив аналітик.

Він нагадав, що зараз більшість імпортерів закладають у своєму бізнесі курс близько 42 грн/дол., такі ж девальваційні очікування розділяє більшість населення. Майже такий курс передбачений у проекті держбюджету (41,4 грн/дол). І, на думку Шевчишина, в будь-якому випадку рівень девальвації буде прийнятним для всіх учасників ринку.

"Тобто навіть досягнення рівня 42 грн/дол. суттєво полегшить девальваційні очікування, спровокує хвилю продажу валюти - населення почне приносити валюту до банків, оскільки всі розуміють, що подальше зростання обмежене, а Нацбанку вистачає ресурсів його тримати. Таким чином, ми мігруватимемо у бік цього курсу. Або це буде стрибкоподібний рух, по гривні на тиждень, або плавні коливання - зараз важко сказати", - сказав експерт.

Курс валют в Україні

Введення Національним банком режиму гнучкого курсу гривні може призвести в наступні дні до подорожчання долару в обмінниках, проте це не триватиме довго, вважає начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий. За його словами, протягом кількох днів курсові показники в обмінних пунктах можуть зрости, проте панікувати не варто: очікується, що вже за 1-1,5 тижня ситуація вгамується.

Співзасновник monobank Олег Гороховський зазначив, що Національний банк має значний обсяг золотовалютних резервів, тому не допустить великої девальвації гривні в результаті скасування фіксованого курсу гривні. За словами банкіра, вільне формування курсу є ознакою нормальності, і регулятор цим рішенням намагається натякнути, що економіка тримається, а фінансова система працює, незважаючи на війну.

Вас також можуть зацікавити новини: