Динаміку резервів протягом травня визначали операції з управління державним боргом / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Міжнародні резерви України у травні скоротилися на 0,6% і на 1 червня 2021 року склали 27,840 млрд дол. в еквіваленті.

Як повідомила прес-служба Національного банку України, скорочення відбулося через погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави, які були частково компенсовані валютними надходженнями на користь уряду.

Читайте такожЗеленський анонсував законопроект, який збільшує дохідну частину місцевих бюджетів

Відео дня

В цілому, за даними Нацбанку, динаміку резервів протягом травня визначали, зокрема, операції з управління державним боргом.

"Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті склав 650,6 млн дол. (в еквіваленті). Зокрема, 529,3 млн дол. були спрямовані на обслуговування і погашення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), решта - на виконання інших зобов'язань держави в іноземній валюті", - сказано в повідомленні.

Водночас валютні надходження на користь уряду склали 417,9 млн дол., з них 354,3 млн дол. - від розміщення ОВДП. Крім того, в травні НБУ та уряд сплатили 64,3 млн дол. на користь Міжнародного валютного фонду.

Також, за даними регулятора, на динаміку резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їх вартість збільшилася на 136,8 млн дол. (в еквіваленті).

Зазначається, що міжбанківський валютний ринок у травні був збалансованим, тому Нацбанк не проводив валютні інтервенції.

"Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,2 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і Національного банку", - сказано в повідомленні.

Показники за підсумками 2020 року

За підсумками 2020 року міжнародні резерви України зросли на 15% і на 1 січня 2021 року склали 29,1 млрд дол. в еквіваленті.