Ілюстрація REUTERS

Національний банк України і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підписали договір про здійснення валютних операцій своп гривня/долар США обсягом до 500 млн дол. для підтримки українського бізнесу в умовах пандемії коронавірусу. Про це повідомила прес-служба НБУ.

Читайте такожУкраїна і МВФ обговорюють нову програму допомоги для боротьби з наслідками COVID-19

«Це дасть можливість посилити макрофінансову стабільність в Україні під час глобальної кризи, викликаної пандемією коронавірусу, а також збільшити підтримку реального сектору економіки. Операції своп з Національним банком відкривають ЄБРР доступ до гривневому ресурсу, який буде використано для кредитування українських підприємств, які зазнали втрати від пандемії і карантину», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зокрема, зазначається, що цей ресурс буде спрямовано на підтримку ліквідності, поповнення оборотних коштів і торгове фінансування таких компаній без наражання їх на валютний ризик.

Водночас купівля валюти Нацбанком у ЄБРР на умовах своп сприятиме зростанню міжнародних резервів України.

«Це позитивно позначиться на настроях учасників ринку і посилить здатність Національного банку досягати своїх цілей з підтримки цінової стабільності», - наголосили в НБУ.

Зазначається, що договір з ЄБРР укладено на два роки з можливістю пролонгації. Мінімальна сума траншу в рамках договору становить 25 млн дол. США, а мінімальний термін траншу - до 3 місяців з можливістю роловеру. Вартість гривневих ресурсів визначатиметься на базі облікової ставки НБУ, а вартість доларових ресурсів - на базі ставки, прив'язаної до міжнародно визнаного індикатора грошового ринку SOFR. Повідомляється, що перша операція своп Нацбанку і ЄБРР відбудеться упродовж наступних кількох тижнів.

Як повідомляв УНІАН, Європейський банк реконструкції і розвитку виділить 21 млрд євро для підтримки економік країн-клієнтів у боротьбі з наслідками кризи, викликаної пандемією коронавірусу. Банк зосередить свою підтримку на секторах, які найбільше постраждали від наслідків кризи - секторі фінансових установ, туризмі, промисловості та агробізнесі.

Довідка УНІАН. ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку своєї діяльності в нашій країні в 1993 році банк сукупно виділив понад 14,54 млрд євро на користь понад 460 проектів.

У 2019 банк інвестував понад 1,1 млрд євро в 51 проект у державному і приватному секторах України.