Експерт прогнозує зміцнення гривні / фото УНІАН

Курс гривні в понеділок, 8 листопада, торгується на рівні 26,09 грн/дол., ринок знаходиться під тиском продавців, проте охочих купити валюту мало.

Про це розповів керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин у коментарі, переданому УНІАН.

"У найближчій перспективі гривня може ще дещо зміцнитися на тлі надмірної пропозиції валюти до рівня 26-26,1 гривень за долар США. Після того, як пропозиція на ринку стабілізується, курс може повернутися до попередніх позначок", - сказав Шевчишин.

Він зазначив, що учасники ринку продовжують перетравлювати продажі валюти після залучення "Укренерго" 825 млн дол. через єврооблігації. За два дні розпродажу "Укренерго" не змогла реалізувати всю суму, тому ринок побоюється відновлення тиску продавців валюти. В очікуванні також знаходяться аграрії, металурги, ІТ-сектор, які готові включитися в продажі, якщо піде відкат.

Читайте такожРинок криптовалют: експерти здивували прогнозом щодо курсу біткоїна

Поки ринок знаходиться під тиском, НБУ продовжує накопичувати валютні резерви. Так, за жовтень золотовалютні резерви України збільшилися на 3,3%, до 29,7 млрд доларів США за рахунок купівлі валюти на міжбанку.

Епідеміологічна ситуація в країні залишається важкою, проте число вакцинованого населення зростає. Крім того, стало відомо, що ЮНІСЕФ доставив в Україну близько 3 млн доз вакцини від коронавірусу Moderna в рамках глобальної ініціативи Covax.

Енергетична криза в Україні

За словами аналітика, негативним фактором для гривні залишається енергетична ситуація, яка змушує уряд імпортувати електроенергію. При цьому майбутнє похолодання може ускладнити кризу в енергетиці.

"Брак вугілля відчувають не тільки енергетики, металургійна галузь (один з найбільших експортерів) відчуває нестачу коксівного вугілля, що призводить до спаду у виробництві. У свою чергу, аграрії скаржаться на низькі рівні опадів, що загрожує великими втратами озимих культур. Ці фактори, а також необхідність закупівлі газу, стимулюватимуть покупки іноземної валюти", - сказав експерт.

Також Шевчишин відзначив зростаючу заклопотаність західних партнерів та України щодо скупчення збройних сил РФ поблизу кордонів України та активізацію бойових дій на лінії розмежування. Це обмежує активність нерезидентів, які, користуючись сильними рівнями гривні, купують валюту і виходять з ОВДП.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України на понеділок, 8 листопада, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 26,10 грн/дол., тобто гривня зміцнилася на 9 копійок проти попереднього показника.

Вас також можуть зацікавити новини