Україні загрожують віялові відключення світла / ілюстрація REUTERS

Україні варто готуватися до перебоїв з електроенергією та опаленням. Експерти прогнозують віялові відключення електрики у зв'язку із критичним дефіцитом вугілля.

Про це йдеться в сюжеті програми "Спецкор" на телеканалі 2+2.

Зазначається, що в Україні діє 12 ТЕЦ, які забезпечують електроенергією будинки та підприємства. Але жодна з них не готова до зими, оскільки для їхньої безперебійної роботи потрібно майже 3 мільйони тонн вугілля, а в наявності є лише 717 тон. За словами експертів, такого ще в Україні не було.

Відео дня

"В уряді схаменулися та почали шукати вихід тільки перед опалювальним сезоном. Але щось пішло не так, і тепер чиновники звинувачують Кремль, який заблокував поставки", – йдеться у сюжеті.

Читайте такожРосія заблокувала поставки вугілля в Україну з Казахстану - ГерусПоки у Кабміні заспокоюють, заявляючи, що в Україну пливе п'ять суден вугілля з США. Чиновники розраховують, що цього повинно вистачити, якщо ж ні – сподіваються на допомогу українських атомних електростанцій.

Росія припинила поставки вугілля: що відомо

Як повідомляв УНІАН, Російська Федерація зупинила експорт енергетичного вугілля в Україну з 1 листопада. Йдеться про вугілля марки А (антрацит) і Т (пісне). Таке вугілля завозила компанія ДТЕК (Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС), "Донбасенерго" (Слов'янська ТЕС) та "Технова" (Дарницька ТЕЦ, Сумська ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ).

За інформацією учасників ринку, заборона не поширюється на коксівне вугілля, а стосується тільки вугілля, яке використовується для потреб енергетики.

Раніше експерти відзначали, що через низькі запаси вугілля на складах ТЕС Україна може опинитися в ситуації, коли без імпорту з Росії та Білорусі буде неможливо пройти осінньо-зимовий період.

Як відомо, близько 60% кам'яного вугілля і антрациту Україна імпортує.

Україна почала відчувати гострий дефіцит енергетичного вугілля з літа 2014 року, коли в результаті військових дій на сході країни повністю втратила контроль над частиною Донбасу, де розташована більшість шахт. Після цього країна почала імпортувати вугілля.

Вас також можуть зацікавити новини