Ілюстрація REUTERS

Глава Національного банку України Кирило Шевченко провів зустріч з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), в ході якої запевнив партнерів у тому, що Національний банк буде продовжувати політику прозорого та прогнозованого партнерства.

Як повідомила прес-служба НБУ, у зустрічі взяли участь члени правління Нацбанку і представники ЄБРР - керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроні, директор-альтернат від Швейцарії, України, Сербії, Узбекистану, Молдови, Ліхтенштейну, Чорногорії, Туркменістану Артем Шевальов і заступник голови представництва ЄБРР в Україні Олександр Павлов.

Читайте такожУ Нацбанку розповіли, що стримує зростання цін в Україні

Відео дня

«Центральний банк залишиться і надалі незалежною та технократичною інституцією, яка буде приймати аполітичні та економічно мотивовані рішення. Принцип колегіального прийняття рішень теж залишається нашим незмінним «золотим стандартом», - цитує прес-служба главу НБУ.

Пріоритети Нацбанку

За словами Шевченка, головним завданням Нацбанку залишається забезпечення цінової та фінансової стабільності. Разом з тим власними пріоритетними напрямками роботи він визначив відновлення активного кредитування, зниження обсягів на балансах банків, підтримку реформи корпоративного управління в державних банках (в тому числі шляхом захисту інституту незалежних директорів у наглядових радах), збереження макрофінансової стабільності та поглиблення співпраці з міжнародними партнерами.

Зі свого боку Маттео Патроні привітав Шевченко з призначенням на посаду голови Національного банку і зазначив, що ЄБРР пам'ятає співпрацю з новим главою НБУ з часів його роботи головою правління «Укргазбанку» і розраховує на подальшу плідну співпрацю.

Представник ЄБРР зазначив, що Національний банк досі був рольовою моделлю у питанні ефективності та прозорості у роботі та висловив сподівання, що так залишиться і в майбутньому. Під час зустрічі сторони обговорили поточний стан банківського сектору України, зокрема якість кредитного портфеля банків, а також питання корпоративного управління у банках, продовження роботи щодо повернення коштів, виведених колишніми власниками збанкрутілих банків, можливості підтримки з боку ЄБРР економічного відновлення України.

Зміна керівництва НБУ: хронологія подій

1 липня 2020 року глава НБУ Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків.

3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія з посади голови Національного банку України.

16 липня Верховна Рада призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України.

20 липня, президент Володимир Зеленський офіційно представив нового голову Національного банку України Кирила Шевченка.

Того ж дня, 20 липня 2020 року, новий глава Національного банку України Кирило Шевченко в ході брифінгу заявив, що неконтрольованої інфляції не буде, а валютна політика буде зваженою, назвавши одним зі своїх пріоритетів збереження макрофінансової стабільності.

21 липня 2020 року новий глава Національного банку України Кирило Шевченко провівпершу зустріч з послами "Великої сімки" (США, Великобританія, Канада, Франція, Італія, Німеччина та Японія).