Олексій Любченко / фото прес-служба ДПС

Причетність першого віце-прем'єра Олексія Любченка до кримінально караних злочинів, зокрема, до "скруток" податку на додану вартість як під час перебування на посаді голови податкової служби так і після цього, обговорять на "кадровій" частині засідання фракції "Слуга народу" в Трускавці.

Про це повідомляє видання "Дело" з посиланням на джерела у фракції.

Видання нагадує, що протягом усього літа піар-консультанти Олексія Любченка всіляко "прокачували" в інформаційному полі ідею про те, що вже у вересні він може стати наступником Дениса Шмигаля на посаді прем'єр-міністра України.

"Одним із завдань створення такого "білого шуму" було заглушити негатив, пов'язаний з серйозними звинуваченнями в причетності до багатомільярдних "скруток" податку на додану вартість. За час, поки Любченко мав відношення до керівництва Державною фіскальною службою, через "скрутки" було втрачено близько 30 млрд грн. Це податки великого і середнього бізнесу, які не надійшли до бюджету, але які б дуже там стали в нагоді", - йдеться в матеріалі.

ЗМІ публікувати списки із сотень компаній з різних регіонів України, які причетні до "скруток", а також список осіб з оточення Любченка, які продовжують контролювати цю сферу досі. Зокрема, в документах згадуються нинішній в.о. голови ДПС Євген Олейніков, директор департаменту управління ризиками Антон Чиж, начальник управління цього ж департаменту Олександр Осаволюк, і багаторічна заступник голови ДПС Наталія Рубан, нагадують автори статті.

"За інформацією джерел в ДПС, після публікації зазначених матеріалів особливих змін у схемах не відбулося і оціночні обсяги податків, які проходять повз скарбницю за однією тільки ПДВ-схемою, яку запустив Олексій Любченко, щомісяця становлять від 2 до 3,5 млрд грн.",- сказано в тексті.

За даними джерел видання всередині фракції "Слуга народу", серед народних депутатів, які вирушили в Трускавець, є цілий ряд парламентаріїв, які жваво зацікавилися "скрутками" ще коли про скрутки Любченко в його бутність главою податкової заявляв народний депутат Олександр Дубинський. Цей інтерес посилився після гучного виступу на цю тему позафракційного президента Гео Лероса під час призначення Любченка віце-прем'єром.

"Як стало відомо від деяких учасників заходу в Трускавці, вони мають намір підняти питання про профпридатність першого віце-прем'єра на його посаді, оскільки його нульову ефективність в Мінекономіки неможливо не помітити", - йдеться в матеріалі. Також є питання і до "командної гри" Любченка. Наприклад, в кулуарах Кабміну відомо, що він є категоричним противником роботи з парламентом у форматі "стратегічних трійок", який також презентують у Трускавці. "Любченко впевнений, що перетинатися на одному майданчику з Головою Комітету ВР з економіки - не його рівень, як і ходити "на наради" в Раду. Керівництву фракції такий підхід не дуже подобається, оскільки "трійки" передбачають злагоджену роботу з впровадження реформ Президента, а не конкурс "хто впливовіший", - зазначають автори.

Факт причетності Любченка до схем також може негативно позначитися іміджі і рейтингах Президента Володимира Зеленського, йдеться в статті.

Крім питання причетності до "скруток", Любченко також замішаний в організації сумнівного конкурсу на главу Бюро економічної безпеки. Що також викликає невдоволення у депутатів, орієнтованих у своїй діяльності на захист підприємців від посягання правоохоронних органів.

За даними джерел видання, Любченко чекає як мінімум великий звіт Мінекономіки за чотири місяці його діяльності, а також відповіді на запитання народних депутатів під час Години запитань до уряду. Також розглядається питання про виклик Любченка на закрите засідання фракції. 

"Крім того, джерела в "трускавецькій групі" "Слуг народу" підтверджують, що від імені низки депутатів готується заява про злочини Любченка на посаді голови ДПС, яку відправлять в НАБУ і ДБР, і в основу якого ляжуть матеріали звіту тимчасової слідчої комісії і дані, раніше опубліковані в ЗМІ", - сказано в статті.