Експерт вважає, що Україні важливо побороти сіру тіньову зону економіки, що становить близько 30 відсотків / фото korupciya.com

Підвищення податків для бізнесу призведе до збільшення тіньового сектору української економіки, який і так перебуває на досить високому рівні, повідомив політичний експерт Микола Давидюк, коментуючи ухвалений у першому читанні урядовий законопроект про підвищення податків для бізнесу (№5600).

Про це йдеться у статті «Підвищення податків для бізнесу. Чому не варто чекати наповнення бюджету».

«Україні важливо побороти сіру тіньову зону економіки, яка становить близько 30 відсотків. Інше важливе питання - це контрабанда. Саме підвищення податків призводить до короткострокового наповнення бюджету, але в довгостроковій перспективі призведе до краху економіки», - підкреслив експерт.

Відео дня

Зазначається, що український бюджет торік недоотримав 19 мільярдів гривень лише за нелегальне виробництво нафтопродуктів; до 10 мільярдів гривень - через «сірі» схеми експорту сільгосппродукції; понад 8 мільярдів - через тіньовий обіг алкоголю.

Яскравим прикладом негативних наслідків від фіскальних методів наповнення бюджету називається підвищення акцизу на тютюн в Польщі, внаслідок якого, за даними дослідницького центру «Альмарес», упродовж останніх кількох років частка тіньового сегмента на польському ринку цигарок значно зросла. Зокрема, розширилася зона сірої торгівлі.

Світовий банк оцінював вартість тіньової економіки Польщі у 107 мільярдів доларів. Це, згідно з автором статті, демонструє обсяг недоотриманих коштів бюджетом країни, що викликано неефективною податковою політикою.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів 2 червня 2021 року зареєстрував у парламенті законопроект №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Верховна Рада схвалила цей законопроект у першому читанні.