Зараз в Україні ставка акцизу на пиво визначена за 1 л готової продукції / фото УНІАН

Українські пивовари стурбовані низкою норм так званого ресурсного законопроекту № 5600, зокрема, зростанням ставки акцизного податку на пиво, а також занадто коротким періодом для переходу на нову систему оподаткування галузі.

Свої побоювання з приводу законопроекту представники бізнесу, уряду та Верховної Ради озвучили під час обговорення законопроекту № 5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" на засіданні робочої групи парламентського Комітету з питань митної та податкової політики.

Як зазначив перший заступник голови комітету, депутат від "Голосу" Ярослав Железняк, "ресурсний" законопроект планують ухвалити в першому читанні найближчим місяцем.

Відео дня

Серед іншого законопроект №5600 передбачає зростання ставок акцизного податку на алкогольні напої, екологічного податку та рентної плати за радіочастоти на 5%.

Крім цього, пропонується змінити українську систему оподаткування пивної галузі на ту, яка існує в ЄС, і стягувати акцизний податок в залежності від фортеці пива.

Зараз в Україні ставка акцизу на пиво визначена за 1 л готової продукції. У законопроекті пропонується замінити її ставкою за 1 л 100-процентного спирту, при чому перерахунок ставки проводився виходячи із середньозваженої міцності пива 4,88% об., а також підвищити податок на 5%.

Голова наглядової ради компанії "Укрпиво" Денис Хренов зазначив, що пивовари стурбовані змістом даного законопроекту.

"Нас здивував підхід Міністерства фінансів, оскільки з початку року ми спілкувалися з приводу реформи переходу на поградусний акциз, витратили багато часу на те, щоб сформувати правильний підхід до зміни системи, і в підсумку була визначена справедлива ставка податку. Але ні про яке підвищення ставки не було мови – ми вже постфактум побачили це підвищення на п'ять відсотків, що нас дуже турбує", – сказав він.

За словами Хренова, серед головних побоювань пивоварів – підвищення ставки податку посеред року, що призведе до негативних наслідків щодо виконання планів пивоварних компаній, які були створені рік тому.

Хренов підкреслив, що перехід на нову систему оподаткування не повинен бути таким стрімким – підприємства повинні переналаштувати свою роботу, внести зміни в системи автоматичної звітності й т.д. тому пивовари наполягають, щоб перехідний період склав не менше 6 місяців з моменту набрання Законом чинності.

Низка бізнес-асоціацій погодилася, що за законопроект в нинішній редакції не можна голосувати, оскільки його ухвалення негативно відіб'ється на діяльності всього бізнесу в Україні.

"Законопроект містить велику кількість законодавчих норм щодо збільшення ставок податків, обмеження використання спрощеної системи оподаткування, збільшення повноважень контролюючих органів, і практично не містить ніяких послаблень, спрощень для бізнесу, які б сприяли його економічному зростанню", – зазначив представник "Союзу українських підприємців" Андрій Єрашов.

Присутні на засіданні представники Мінфіну, податкової служби та профільного комітету запевнили, що позиція бізнесу буде врахована.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 2 червня 2021 року зареєстрував у парламенті законопроект № 5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

За розрахунками Мінфіну, ухвалення та реалізація положень законопроекту сприятимуть додатковим надходженням до бюджетів у розмірі близько 50 млрд грн у розрахунку на рік.