Судитися з Нацбанком зможе будь-який бажаючий / фото УНІАН

Конституційний суд України визнав неконституційним окреме положення закону «Про банки та банківську діяльність», яке встановлює вичерпний перелік осіб, що мають право оскаржити рішення Національного банку України.

Про це повідомили у відділі комунікацій та правового моніторингу Конституційного суду.

Читайте такожУ КСУ оскаржили конституційність закону про банки

Відео дня

Зокрема, другий сенат Конституційного суду прийняв рішення у справі за конституційними скаргами Карякіна Едуарда Сергійовича та Торгового дому «Еко-вугілля України» щодо відповідності Конституції України положення частини першої статті 79 закону України «Про банки та банківську діяльність» від 7 грудня 2000 року №2121-III зі змінами.

"Цим рішенням Суд визнав неконституційним окреме положення частини першої статті 79 Закону, а саме "які охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України"... У законодавчому регулюванні слід уникати заборон або обмежень щодо реалізації кожною особою права оскаржувати в суді рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, у тому числі шляхом визначення на законодавчому рівні вичерпного переліку осіб, які мають право на таке оскарження", - сказано в заяві суду.

Конституційне подання було викликано позбавленням акціонерів, які володіють часткою менше 10% в структурі власності банку, можливості оскаржити рішення НБУ в суді з метою захисту своїх майнових прав і законних інтересів.

Зазначається, що Конституційний суд вважає, що гарантування кожному права на доступ до суду з метою оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень є вимогою принципу верховенства права.

«Такий доступ не означає автоматичної незаконності цих рішень, дій чи бездіяльності, а спрямований на перевірку в судовому порядку їх законності та правомірності, що не тільки забезпечує ефективний захист прав, свобод кожної людини, до якої застосовується неправомірна діяльність суб'єктів владних повноважень, але і сприяє підтриманню законності та правопорядку в цілому шляхом виявлення та усунення нелегітимних проявів такої діяльності», - сказано в рішенні суду.

Конституційний суд зазначає, що положення частини першої статті 79 закону встановлює вичерпний перелік осіб, які вправі оскаржити рішення, дії або бездіяльність Національного банку України, його посадових та службових осіб.

Таким чином, виключений доступ до суду осіб, не включених до цього переліку, зокрема акціонерів банку, які не є власниками істотної частки в банку, дискримінує їх за майновою ознакою, тим самим всупереч принципу верховенства права нівелюються право цієї категорії осіб на доступ до суду і подальший ефективний юридичний захист їх прав та законних інтересів.

Читайте такожКСУ визнав оподаткування пенсій неконституційним

"Враховуючи зазначене, Конституційний суд України дійшов висновку, що окреме положення частини першої статті 79 закону, а саме "охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України", суперечить статті 8, частинам першій, другій статті 24, частинам першій, другій статті 55 Конституції України. Окреме положення частини першої статті 79 закону, визнане неконституційним, втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним судом України цього рішення", - наголошується в повідомленні.

Рішення Конституційного суду України є обов'язковим, остаточним і таким, яке не може бути оскаржене.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д). За ухвалення законопроекту проголосували 270 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Національного банку не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

Документ чітко визначає передумови та процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть у суді незаконність рішення НБУ.

Ще під час розгляду цього законопроекту в першому читанні ряд депутатів і експертів називали законопроект неконституційним і таким, що суперечить багатьом чинним законам.

11 червня депутати подали до Конституційного суду подання щодо конституційності закону про банки