За словами економіста, економіка України значно не постраждала / фото УНІАН

Українська економіка під час пандемії коронавірусу не продемонструвала значного падіння. Втім, стрімко зростати вона також не буде, прогнозує шведський економіст і дипломат Андерс Ослунд.

Про це він сказав в ході форуму YES Brainstorming, передає телеканал "Україна 24".

"Минулого року був вплив через те, що економіка зупинилася навесні, цього року практично немає. Перша причина - тут мало туризму, і галузь мало втратила через те, що вони не приїдуть, а також українці мало виїжджали за кордон. І друга причина в тому, що українська економіка – це в основному сталь і сільське господарство, і COVID-19 мало впливає на виробництво в цих галузях. Водночас там зараз відмінні ціни, ніколи ціни українського експорту не виглядали так добре", - сказав він.

Відео дня

Ослунд нагадав про існуючу проблему у вигляді 10%-інфляції, що означає, за його словами, необхідність підвищення облікової ставки НБУ. Головною проблемою економіки він назвав низьку макроекономічну стабільність і економічне зростання.

Читайте такожЗеленський: під час локдауну в України не було великого падіння ВВП, як у багатьох країнах світу

"Цього року світова економіка, ймовірно, збільшиться на 6,5%, очікується, що українська економіка зросте тільки на 3,5%. Чому? Тому, що тут мало інвестицій через те, що складно захищати права власників", - сказав Ослунд.

Споживча інфляція в Україні: що необхідно знати

  • За даними Держстату, споживча інфляція в Україні в травні в річному вираженні - порівняно з травнем 2020 року - склала 9,5%, прискорившись до 8,4% у квітні.
  • За січень-травень 2021 інфляція склала 6,1%.
  • Споживча інфляція в Україні в червні в річному вимірі - порівняно з червнем 2020 року склала 9,5%, залишившись на рівні показника в травні.
  • Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 7,5% річних після підвищення її до цього рівня в квітні.
  • НБУ очікує уповільнення інфляції вже в жовтні-грудні 2021 року.
  • 22 липня 2021 року Національний банк погіршив прогноз інфляції в Україні з 8% до 9,6% у 2021 році.
  • Валовий внутрішній продукт України в другому кварталі 2021 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшився на 5,4% в річному вираженні.