У банках дали прогноз курсу на січень / фото УНІАН

У січні гривня почала поступатися позиції долару на міжбанку і в роздробі, в банках прогнозують нове "просідання" курсу в поточному місяці до 27,85-28 грн/$.

Про це пише "РБК-Україна" з посиланням на прогноз "ОТП Банку" та "Ідея Банку".

У "ОТП Банку" спрогнозували курс в проміжку 27,45-27,85 грн/$ в найближчі два тижні, в "Ідея Банку" - 27,5-28. Експерти пояснюють, що в даний час на ринку знаходиться чимало гривневої ліквідності після відшкодування НБУ бізнесу і виплат за держборгом. Також цьому сприяє активізація закупівлі валюти в імпортерів.

Відео дня

Директор департаменту казначейства "Ідея Банку" Ярослав Кабін каже, що з перших торгів на міжбанку в 2022 році були помітні девальваційні очікування учасників ринку.

"Минулого тижня курс наблизився до позначки 27,50 і стараннями НБУ, який вийшов на ринок з продажем валюти, завершився на цьому рівні. Але вже на поточному тижні в середу курс різко виріс до рівня 27,75", - зазначив він.

Читайте такожСьогодні геть інші цифри: українські обмінники вивісили новий курс долара

У свою чергу головний експерт департаменту казначейства та фінансових інститутів "ОТП Банку" Антон Курінний нагадав про сезонний фактор, який призводить до слабшання гривні. Зараз додалося ще й велике погашення ОВДП, після якого нерезиденти вирішили вийти з паперів і почали купувати інвалюту. Нацбанк для недопущення різких коливань курсу на початку року продав близько $100 мільйонів.

Курінний пояснює, що основний тригер на валютному ринку-це все ж новинний фон навколо переговорів РФ і НАТО, а також можливі ескалації на кордоні. Іншим важливим фактором він назвав високу вартість енергоресурсів.

"Через те, що Україна імпортозалежна від цієї продукції, також очікується тиск на гривню через ці фактори", - сказав експерт "ОТП Банку".

Ярослав Кабін додає: великі імпортери енергоносіїв і побутової техніки вже активізували закупівлі валюти, чинячи тиск на курс.

"Також почався період купівлі валюти нерезидентами для виведення дивідендів своїм материнським компаніям. Ці фактори продовжать тиск на гривню найближчим часом. І тільки від політики НБУ залежатиме, на якій позначці зупиниться курс", - сказав він.

Курс НБУ на 14 січня

Національний банк України на п'ятницю, 14 січня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 27,74 грн/дол., тобто гривня ослабла на 3 копійки у порівнянні з попереднім показником.

Згідно з даними на сайті НБУ, офіційний курс гривні до євро на п'ятницю встановлений на рівні 31,78 грн/євро, тобто гривня ослабла на 30 копійок в порівнянні з попереднім показником.