Готівкой курс майже зрівнявся з курсом НБУ / Ілюстрація REUTERS

Українці з дня початку повномасштабного вторгнення Росії продали набагато більше валюти, ніж купили. Різниця - понад $350 мільйонів.

Про це пише GMS Info з посиланням на інформацію Нацбанку.

Готівковий курс, який на початку війни складав 40 гривень за долар і більше, нині опустився до близько 30 гривень. Таким чином, він максимально наблизився до зафіксованого НБУ офіційного курсу, який складає 29,25 гривні за долар.

Відео дня

Що стосується європейської валюти, то за неї в обмінниках просять 34 гривні/євро. При цьому офіційний курс НБУ складає 31,77 гривні за євро.

У НБУ зазначають, що "адекватна" на час війни ситуація з курсом валют стала можливою завдяки зваженим рішенням регулятора. Там стверджують, що вони не лише зберегли рівновагу банківської системи, а ще й посприяли укріпленню гривні.

Як відомо, українці продають долари та євро, які тривали на "чорний" день. Тим самим вони наситили внутрішній ринок іноземною валютою і знизили її фактичну вартість.

"З огляду на позитивну курсову тенденцію в Національному банку вже навіть почали задумуватися про часткове послаблення валютних обмежень. Ці послаблення будуть здійснюватися у дуже повільному темпі, щоб не порушити стабільності банківської системи. Проте цілком можливо що українці вже незабаром зможуть офіційно купувати в банку долари та євро, нехай і в обмеженій кількості, однак за цілком доступним курсом", - пише видання.

Як повідомляв УНІАН, в Україні до кінця повномасштабної війни РФ заморозили курс долара на рівні 29,25 грн. Принаймні до закінчення воєнного стану будуть саме такі валютні показники.