Кого в Україні пропонують зарахувати до олігархів / фото УНІАН, Микола Лазаренко

Рада національної безпеки і оборони визначатиме, хто в Україні є олігархом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у внесеному напередодні до Верховної Ради президентом Володимиром Зеленським законопроекті «Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (реєстраційний номер 5599).

Хто визначатиме олігархів в Україні

Відповідно до законопроекту, рішення про визнання особи, що має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), приймається Радою національної безпеки і оборони на підставі подання уряду, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету.

Відео дня

Рішення набирає чинності з дня офіційного опублікування Указу президента України Про введення його в дію і є обов'язковим до виконання.

Кого в Україні вважатимуть олігархами

Відповідно до законопроекту, олігархом, тобто особою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті, є фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • може впливати на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який у день набрання чинності цим Законом є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону «Про захист економічної конкуренції» і протягом одного року поспіль підтримує або посилює це положення;
  • підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких він є) перевищує 1 млн прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.
  • Також зазначається, що розрахунок вартості активів, здійснюється сукупно з розміром активів особи та суб'єктів господарювання, де вона виступає бенефіціаром. При розрахунку вартості таких активів не враховуються активи, що належать особі в засобах масової інформації.
  • Передбачено створення реєстру олігархів.

Читайте такожЗеленський продовжив санкції проти ватажків "Л/ДНР" та російських телеканалів

Обмеження для українських олігархів

Особам, які включені до реєстру, забороняється: здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій відповідно до Закону "про політичні партії в Україні"; бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об'єктів великої приватизації.

Особи, включені до реєстру, зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у порядку, встановленому законом "Про запобігання корупції".

Також передбачено, що у разі контакту публічного службовця з олігархом, або його представником такий службовець зобов'язаний подати декларацію про контакти. Визначається, коли не подається декларація про контакти, наприклад, коли це сталося на офіційних заходах, хід яких відображається в режимі прямої трансляції по радіо, телебаченню або через Інтернет в режимі, доступному для масового сприйняття, а також на судових засіданнях.

Раніше секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що 13 осіб підпадають під дію майбутнього закону про статус олігарха в Україні.

Законопроект Зеленського про олігархів

Як повідомляв УНІАН, 2 червня президент Зеленський подав до Верховної Ради законопроект про ліквідацію олігархічної системи в Україні. Документ позначений як невідкладний для розгляду.

У прес-службі Глави держави зазначили, що цей законопроект визначає коло цих осіб, які підпадають під визначення олігарха, і встановлює правила їх прозорих взаємин з представниками влади.