Ілюстрація REUTERS

Національний банк оновив свій прогноз, згідно з яким зростання рівня безробіття в країні вже в цьому році очікується до 10%.

Про це повідомляє "5 канал". Втім, за розрахунками колишнього міністра соціальної політики України Андрія Реви — безробіття на рівні 9% в Україні було ще на початку 2020 року. А сьогодні, говорить колишній чиновник, цю цифру треба множити на два.

"Якщо у нас 1,5-1,7 млн осіб безробітних — це за методикою Міжнародної організації праці — це означає що це 9% людей безробітних. Якщо на сьогодні приблизно 3 млн, то цю цифру можна множити на два. Це 15-16%, до 18% активного населення у нас безробітні. Це колосальна цифра", - вказує експерт.

Відео дня

Читайте такожКабмін затвердив оновлений макропрогноз до 2023 року (відео)

І додає: "З осені, коли цикл польових робіт закінчиться, коли у нас ще й сезонне безробіття додасться — ця проблема дуже гостро постане. Особливо на осінньо-зимовий період".

ЗМІ зазначають, що в Україні за три місяці карантину стрімко збільшилася кількість безробітних, що, зокрема, негативно вплинуло й на рівень заробітних плат. Головні причини зростання безробіття — це закриття бізнесу, кадрові скорочення і масове повернення до України трудових мігрантів.

Журналісти наголошують, що велика кількість безробітних створює високу конкуренцію на робочі місця. Це дозволяє роботодавцям завищувати вимоги до потенційних працівників і "здешевлювати" вакансії, що істотно знижує рівень зарплат.

Україна — не єдина держава, яка зіткнулася зі зростанням рівня безробіття. Це загальносвітовий тренд. Відчула це і Європа — найбільший імпортер українських трудових ресурсів. Багатьом європейським компаніям доводиться скорочувати штат і звільняти, зокрема, українських працівників.