Експерт зробив прогноз щодо ситуації на валютному ринку / фото ua.depositphotos.com

Наступного тижня ситуація на валютному ринку навряд чи можлива різка зміна курсів як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, головним маркером стабільності можна вважати зниження облікової ставки до 16% при збереженні ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами на рівні 20%, що може свідчити про стабільну економічну ситуацію та "вагу" гривні, а також тактичне намагання регулятора уникнути великих потрясінь на валютному ринку.

"Тому, на наш погляд, протягом 6-12 листопада тактика "керованої гнучкості" не зазнає змін: НБУ реагуватиме на будь-які сплески попиту, тримаючи баланс з пропозицією", – сказав експерт.

Відео дня

За його словами, коридор очікуваних (можливих) коливань на безготівковому ринку залишиться подібним до минулого тижня: 36,4-36,7 грн/$ та 38,5-38,8 грн/€, а поточні (щоденні) зміни курсів будуть в рамках 0,1-0,2 грн (збережуться й рамки очікуваної різниці між курсами покупки та продажу у 0,04 грн).

Відповідно до міжбанку, як зазначив Лєсовий, готівковий ринок збережеться на вже усталених позиціях: курс буде в коридорі 37,5-38,5 грн/$ та 39-42 грн/€.

"З другої половини листопада цілком можливі певні курсові зміни, однак вони стануться в разі, якщо регулятор ухвалить рішення про те, щоб розширити межі поточних коливань (наприклад, внаслідок зменшення обсягів і частоти валютних інтервенцій). Однак таке рішення спиратиметься виключно на професійні розрахунки аналітиків НБУ", – вважає банкір.

Серед інших чинників, що впливатимуть на валютний ринок, експерт виділив наступні:

  • розвиток економіки;
  • потужні обсяги макрофінансової допомоги від міжнародних партнерів;
  • розвиток експортних можливостей;
  • події на фронті;
  • суспільні настрої, викликані / сформовані можливими актами воєнної агресії.

Загалом це досить втішний прогноз.

Курс валют в Україні

Національний банк України на четвер, 2 листопада, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 36,27 грн/дол., тобто гривня зміцнилася на 1 копійку порівняно з попереднім показником. 

Офіційний курс гривні до євро на другий день листопада встановлений на рівні 38,23 грн/євро, тобто гривня також зміцнилася - на 32 копійки порівняно з курсом на 1 листопада.

Водночас у "ПриватБанку" сьогодні, 2 листопада, курс готівкового долара до гривні залишився на попередньому рівні - 37,60 грн за долар. 

Курс готівкового євро у фінустанові сьогодні зменшився на 15 копійок і становить 40,25 грн за євро.

Продати американську валюту в банку можна за курсом 37 грн, євро - за 39,25 грн.

Вас також можуть зацікавити новини: