Ілюстрація REUTERS

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробляє зміни в державні будівельні норми (ДБН), якими пропонується встановити нові вимоги до мінімальної товщини перекриття будівель, що дозволить будувати їх на територіях з сейсмічністю 7 балів, тобто на всій території України.

Читайте такожДержстат підрахував, де в Україні будують найбільше житла

Як повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, відповідні зміни прописані в ДБН "Висотні будівлі та комплекси".

Відео дня

"Переважна більшість території України має сейсмічність до 6 балів. А є окремі регіони і райони в Закарпатській, Одеській областях і Криму, де сейсмічність досягає 7 балів. І, згідно з чинними ДБН, там не дозволяється будувати висотні будівлі вище 73,5 метра. Зараз ми вже вдосконалили та розширили районування України за сейсмічними показниками. Раніше воно не було конкретизовано і це створювало можливу загрозу безпеці", - зазначив він.

"Тепер там враховуються всі житлові та громадські будівлі вище 73,5 метра і всі об'єкти зі значним класом наслідків. Ця норма в змінах до ДБН щодо сейсмічності набуває чинності 1 травня. Що ми хочемо зробити - це встановити нові вимоги до мінімальної товщини перекриття будівель. Ці зміни пропонуються у новій ДБН щодо висотних будівель, яка зараз оновлюється", - написав він.

Завдяки цьому, за словами Парцхаладзе, такі висотні будинки можна буде безпечно зводити на територіях з сейсмічністю понад 6 балів. Тобто, по всій Україні, зазначив він.

Парцхаладзе додав, що зміни забезпечать надійність і якість конструкцій, що, у свою чергу, буде сприяти підвищенню безпеки та комфорту людей.

"Згідно із запропонованими змінами, проектування висотних будинків у сейсмічних зонах (6 балів і вище) необхідно виконувати згідно з ДБН "Будівництво в сейсмічних районах". Сейсмічність майданчика будівництва визначається за картами сейсмічного районування та результатами мікросейсморайонування", - зазначив він.

Парцхаладзе підкреслив, що перекриття слід виконувати з нерозрізний монолітної залізобетонної плити з мінімальною товщиною 200 мм

"При необхідності, перекриття посилюється капітелями або балками (ребрами). Не слід влаштовувати вентиляційні шахти та інші отвори в зонах умовних (арматурних балок плоских перекриттів", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, раніше Мінрегіон дозволив розміщувати паркування на експлуатованих покрівлях громадських будівель і споруд за винятком соціальних закладів – дитячих садків, шкіл і корпусів установ охорони здоров'я з палатами.

Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.