Як вже зрозуміло з самої назви, термін "монетизація" означає, що цифри на папері перетворюються в гроші. В Україні вирішили монетизувати комуналку, оскільки в останні роки це стало однією з найсерйозніших статей витрат українських сімейних бюджетів. Перші повідомлення про те, що держава переходить на адресні розрахунки з компенсацій населенню оплати житлово-комунальних послуг, викликали певний скепсис: багато хто вважав, що якщо система і запрацює, їх чекає маса бюрократичних процедур. Але скептичні прогнози не виправдалися - завдяки серйозній і продуманій інформаційній підготовці всіх залучених сторін (Мінсоц, Пенсійний фонд, «Ощадбанк», «Укрпошта»), реформа виплати субсидій стартувала цілком успішно.

Субсідіанти-пенсіонери отримали компенсацію на оплату ЖКП одночасно з пенсійними виплатами через «Укрпошту» чи на свою банківську карту, на яку вони отримують пенсію. І, судячи з усього, залишилися задоволені.

У будинку пенсіонерки з Броварів Ольги Андріївни - індивідуальне газове опалення, і вона на цьому непогано заощаджує.

Відео дня

«На субсидії готівкою я вже заощадила більше 400 грн, - розповідає пенсіонерка. - У мене була переплата по газу по безготівковій субсидії, і її зарахували. Особливо несподівано було те, що я для цього взагалі нічого не робила - гроші просто прийшли на карту разом з пенсією».

За словами Ольги Андріївни, як тільки на вулиці потеплішало, вона одразу ж прикрутила регулятор колонки, зменшивши подачу газу, тому в наступному місяці теж планує відкласти трохи грошей.

У субсідіантов-непенсіонеров для отримання субсидії є два шляхи - відкрити рахунок в «Ощадбанку» або вони отримають гроші через грошовий переказ.

«У мене була переплата тільки за електрику, - розповідає киянин Сергій, - Напевно, вона утворилася через те, що восени у мене зламався холодильник, а я й досі його не відремонтував, а продукти зберігав на балконі. Чесно кажучи, я ніколи не замислювався, яка техніка скільки електрики «з'їдає», але тут раптово виявилося, що мені нараховано гроші - як раз і буде на ремонт холодильника. Карти «Ощад» у мене немає, тому через сайт «Ощадбанку» я записався на отримання грошового переказу через платіжну систему «Швидка копійка», і вже через три дні отримав смс-повідомлення: мені запропонували прийти у відділення банку і отримати гроші».

В цілому, минулий місяць показав, що новий механізм є більш правильним. Одержувачі субсидій сумлінно розрахувалися за рахунками, використавши при цьому і накопичені раніше переплати, і отримані в березні живі гроші. Таким чином, людям не довелося чекати закінчення опалювального сезону, щоб отримати свою винагороду за ощадливість. Отримувати «живі гроші» і самостійно оплачувати послуги - це європейська практика, яка зараз цілком успішно впроваджується в Україні.