Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект про імплементацію актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання.

Читайте такожВ Україні втратили чинність 90% радянських ГОСТів

За прийняття законопроекту (№10183) проголосували 230 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він розроблений з метою адаптації національного законодавства до законодавства Європейського Союзу в частині технічних регламентів та оцінки відповідності, а також для належного застосування законодавчих актів, що регулюють питання розробки, прийняття та застосування технічних регламентів і передбачених ними процедур оцінки відповідності.

«Прийняття законопроекту є необхідною умовою для реалізації положень Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку, зокрема, остаточного рішення Європейською Комісією питання про укладення з Україною Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (Угоди АСАА), згідно з якою українські результати випробувань і сертифікації продукції будуть визнаватися на європейському рівні», - сказано в пояснювальній записці.

Прийняття закону спрямоване на значне спрощення доступу української продукції на міжнародні та європейські ринки за рахунок усунення необхідності проходження подвійних процедур сертифікації та випробувань в українських і європейських органах з оцінки відповідності.

Як зазначив голова підкомітету парламентського Комітету з питань промислової політики і підприємництва Геннадій Кривошея, доповідаючи щодо законопроекту, під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло 63 пропозиції та поправки, з яких врахували повністю або частково 29.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 15 січня 2015 року прийняла закон про адаптацію українського законодавства до норм Європейського Союзу у сфері технічних регламентів та оцінки відповідності.

Законом передбачається об'єднати норми Законів "Про підтвердження відповідності", "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності" та декрету Кабінету міністрів від 10 травня 1993 року №46-93 "Про стандартизацію і сертифікацію", одночасно визначаючи їх такими, що втратили силу, а також пропонується внести зміни в ряд законодавчих актів України.