Міста повинні оновити чинні генплани до кінця 2020 року / фото УНІАН

Мінрегіон має намір ввести мораторій на нову забудову, якщо міста не оновлять чинні генплани до кінця 2020 року.

Читайте такожДержава в смартфоні: всі дозволи на будівництво обіцяють видавати онлайн

Як повідомила прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з посиланням на заступника очільника відомства Льва Парцхаладзе, на сьогодні жодне з міст-мільйонників в Україні не внесло зміни до генеральних планів населених пунктів відповідно до нових державних будівельних норм з містобудування - «Планування і забудова територій».

Відео дня

"Наразі цього ніхто не зробив, і це також дискусія. Ми хочемо розробити мораторій - якщо міста не упровадили ці зміни, вони не мають права будувати. Якщо немає змін у генплані, то, наприклад, Київ усі зміни може робити через Кабінет міністрів. Соромно буде виходити на Кабмін. якщо ми беремо місто в регіонах, якщо у нього немає сучасного генерального плану відповідно до наших будівельних норм, тоді це місто має вийти на обласний рівень. Так ми хочемо стимулювати", - цитує прес-служба Парцхаладзе.

За його словами, саме місцева влада повинна контролювати і регулювати законність забудови міст.

«У кожному місті є три центри впливу: бізнес, громадськість або влада. У нас є перекіс: або бізнес впливає, або суспільство. Треба, щоб саме місцева влада управляла цими проблемами, адже це розвиток будь-якого населеного пункту. Якщо ми упровадили таке поняття як "блакитна лінія", треба це швидко зробити і закрити питання з поверховістю, і тоді не буде проблем із хмарочосами», - пояснив заступник міністра.

За словами Парцхаладзе, згідно з новими державними будівельними нормами, в Україні з'явилися такі нові поняття як «блакитні лінії» забудови, що регулюють висотність в містах та їх загальний силует, а також «зелені лінії», які забороняють забудову в зелених та інших цінних ландшафтних зонах.

«Тепер відповідно до цього в чинних генеральних планах міст повинні з'явитися нові розділи, присвячені цим лініям обмеження. І місцева влада повинна чітко контролювати їх виконання під час видачі нових містобудівних умов і обмежень», - зазначив він.

Також Парцхаладзе повідомив, що новими нормами вперше упроваджено граничні показники щільності населення мікрорайону.

«Це 150-450 осіб на гектар, які допускається перевищувати тільки у великих і найбільших українських містах максимально на 20%, тобто до 540 осіб на гектар. Загалом у нових ДБН міститься близько 50 якісних змін для безпеки і комфорту людей», - зазначив чиновник.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.