Нові ДБН підвищують вимоги до енергоефективності житла / фото УНІАН

З 1 грудня в Україні набудуть чинності нові державні будівельні норми (ДБН) щодо проектування житлових будинків "Житлові будинки. Основні положення" з підвищеними вимогами до енергоефективності, відкритості і доступності житла.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з посиланням на слова заступника міністра Лева Парцхаладзе.

Читайте такожМінрегіон пропонує реконструювати "хрущовки" за згодою 75% мешканців замість 100%

Відео дня

"Вони (нові ДБН – УНІАН) дозволяють проектувати кухні-ніші у квартирах, підвищують вимоги до енергоефективності житла, його відкритості і доступності, регламентують обов'язкові ліфти в будинках з 4-ма і більше поверхами, прибирають стару норму проектування радіоточок в кожній квартирі, дозволяють вбудовувати громадські заклади на будь-яких поверхах і ще багато інших змін", – цитує прес-служба Парцхаладзе.

Відзначається, що обов'язкові до виконання нові будівельні норми будуть поширюватися на нове будівництво, реконструкцію, капремонт та технічне переоснащення житлових будинків висотою до 73,5 м включно.

При цьому будинки з більшою висотою будуть регулюватися будівельними нормами щодо висотних будинків.

фото facebook/lev.partskhaladze
фото facebook/lev.partskhaladze
фото facebook/lev.partskhaladze
фото facebook/lev.partskhaladze
фото facebook/lev.partskhaladze

Як повідомляв УНІАН, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України розробило новий законопроект "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду", яким пропонується запровадити можливість реконструкції застарілого житла без прив'язки до поверховості будинків, тоді як зараз можна тільки реконструювати будинки до 5 поверхів. Поки що Верховна Рада не підтримала законопроект.