В Україні налічується 150 довгобудів / фото УНІАН

В Україні станом на 1 жовтня 2019 року вважаються проблемними 150 об'єктів житлового будівництва.

Читайте такожКабмін розширив держпідтримку будівництва доступного житла

Як повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад, про це сказала міністр Олена Бабак під час робочої зустрічі з розробки концепції проекту закону щодо врегулювання питань довгобудів і шляхів вирішення проблем постраждалих інвесторів.

Відео дня

«В Україні тривалий час існує проблема ошуканих інвесторів, які вклали свої гроші в будівництво, але, на жаль, досі не можуть повноцінно вступити у права власності. За офіційними даними облдержадміністрацій та Київської міської державної адміністрації, станом на 1 жовтня 2019 року в Україні вважаються проблемними 150 об'єктів житлового будівництва. Найбільше таких об'єктів у Києві - 51, Київській (23) та Одеській (14) областях», - йдеться в повідомленні.

За словами Бабак, поява довгобудів викликана фінансовими проблемами замовників, судовими майновими питаннями, кримінальними справами, банкрутством, неналежним оформленням дозвільних документів, відсутністю дозвільних документів і проектно-кошторисної документації.

«Чому ми не можемо передати 150 об'єктів на добудову? Що блокує системне вирішення цієї проблеми? Ми бачимо, що є певні законодавчі обмеження, бар'єри, які не дозволяють системно підійти до врегулювання цього питання. Ми розуміємо, що сьогодні повинні розробити проект закону, який комплексно врегулює проблемні питання», - цитує прес-служба Бабак.

За словами міністра, зараз на законодавчому рівні відсутнє визначення поняття, що таке довгобуд, немає переліку або реєстру проблемних об'єктів будівництва, а також механізмів передачі таких об'єктів від одного замовника будівництва іншому.

«Ці речі мають бути окреслені в законопроекті! Тому, з огляду на інформацію від потерпілих інвесторів і напрацьовані раніше концепції, Мінрегіон розробить проект закону і після 20 грудня винесе на обговорення експертів та інвесторів проблемних об'єктів будівництва», - зазначила Бабак.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство розвитку громад і територій має намір заборонити фінансування покупки житла в Україні до введення його в експлуатацію через державні програми придбання квартир.