В Україні вважаються проблемними 150 об'єктів житлового будівництва / фото УНІАН

Міністерство розвитку громад і територій України розробляє законопроект, який передбачає завершення будівництва проблемних об'єктів житлового будівництва за рахунок щорічного виділення коштів з місцевих бюджетів.

Читайте такожДержавну іпотечну установу передали в управління Мінфіну

Як повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад і територій, зараз законопроект проходить публічні громадські обговорення.

Відео дня

«Проектом закону передбачено, що фінансування робіт з технічного обстеження об'єктів житлового будівництва здійснюється за рахунок коштів обласних бюджетів. Фінансування завершення будівництва проблемних об'єктів житлового будівництва за рахунок коштів місцевих бюджетів щорічно передбачатиметься в програмі соціально-економічного розвитку відповідного населеного пункту. Обсяги фінансування уточнюватимуться щороку з урахуванням можливостей обласних та місцевих бюджетів», - йдеться в пояснювальній записці.

Зазначається, що з метою вирішення існуючої проблеми передбачається створення обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями комісій для проведення технічного обстеження об'єктів житлового будівництва; проведення технічного обстеження проблемних об'єктів; затвердження органами місцевого самоврядування місцевих цільових програм завершення будівництва, які включають сукупність взаємопов'язаних завдань і заходів, узгоджених за термінами та ресурсним забезпеченням.

У документі підкреслюється, що останні роки в Україні почастішали випадки тривалого житлового будівництва, об'єкти якого не можуть бути прийняті в експлуатацію в установленому законодавством порядку, та до фінансування яких переважно залучалися кошти фізичних або юридичних осіб, у зв'язку з чим такі об'єкти символічно порівнювали зі знаменитим «Еліта-центром» або через масовість отримали назву «будинки Войцеховського».

«Як наслідок, співвласники майнових прав в проблемних об'єктах житлового будівництва не можуть реалізувати конституційне право на житло. Міністерство розвитку громад і територій України проаналізувало інформацію, отриману від обласних державних адміністрацій та Київської міської державної адміністрації. За інформацією останніх, станом на 1 жовтня 2019 року в Україні вважаються проблемними 150 об'єктів житлового будівництва. Найбільше таких об'єктів у Києві - 51, Київській (23) та Одеській (14) областях», - йдеться в пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство розвитку громад і територій має намір заборонити фінансування купівлі житла в Україні до введення його в експлуатацію через державні програми придбання квартир.