Люди не зможуть довго прожити без зарплати, тому необхідно запустити транспортну інфраструктуру та забезпечити громадянам і бізнесу можливість працювати хоча б в обмеженому режимі. Таку думку висловив в інтерв'ю виданню «КиевВласть» Володимир Зубик, президент некомерційної організації Асоціація підприємств будівельників «Інтергал-Буд».

«США виділили понад трильйон доларів на компенсацію заробітної плати тим, хто сидить удома. Європа - багато сотень мільярдів євро. Нехай наша влада не просто сліпо копіює досвід європейських країн, а тверезо подумає - як люди житимуть без зарплати? Скільки вони зможуть так прожити? Адже більшість живе від зарплати до зарплати, бере кредити, які не зможе оплатити. Зараз вони економлять на ліках. Коли закінчаться гроші на їжу, вони вийдуть на вулиці, і жоден карантин їх не зупинить. Треба рятувати тих, кому вірус дійсно загрожує – пенсіонерів та людей з важкими хронічними захворюваннями. Їх потрібно посадити на карантин, організувати їм допомогу, наприклад, доставку продуктів та ліків під двері. Для більшості здорових людей молодого та середнього віку вірус не становить серйозної небезпеки», - підкреслив Володимир Зубик.

За його словами, зупинка економіки може привести до набагато більшої кількості смертей, ніж коронавірус.

Відео дня

«Уряд своїми недалекоглядними діями приведе країну до повного економічного і соціального колапсу. Внутрішній ринок зупинений, сфера послуг зупинена, експорт поки йде, але скоро теж ляже, тому що будуть розірвані логістичні ланцюжки. Все це призведе до ефекту доміно, банкрутства компаній, падіння банків і в результаті – до найпотужнішого соціального вибуху, набагато більшої кількості смертей, ніж від коронавірусу, та дестабілізації ситуації в Україні на усіх напрямках. Ще тиждень карантину призведе до незворотних наслідків для нашої економіки. Обвалиться все - економіка, соціальна сфера, система охорони здоров'я. Якщо ми в найближчий тиждень не припинимо цей абсурд. Зараз необхідно запустити транспортну інфраструктуру і забезпечити соціально відповідальному бізнесу можливість продовжувати безперебійну роботу хоча б в обмеженому режимі. Захистіть літніх людей, але дайте працювати молодим», - зазначив Володимир Зубик.

Він закликав Кабінет Міністрів, керівництво Києва та Президента скасувати тотальну блокаду транспорту, запустити виробництво і бізнес, а також зустрітися з представниками ТОП-100 компаній України для обговорення наслідків зупинки економіки для держави та людей.