Генеральна прокуратура України виявила низку порушень під час перевірки дотримання органами виконавчої влади й місцевого самоврядування вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Як повідомили УНІАН у прес-службі уряду, під час перевірок в органах виконавчої влади й місцевого самоврядування були виявлені переважно такі порушення: відсутність спеціальних місць для роботи запитувачів із документами чи їх копіями; відсутність осіб, які мають відповідати за забезпечення доступу до публічної інформації, а там, де такі особи призначені, з ними не проведені відповідні навчання; незабезпечення оприлюднення інформації, передбаченої чинним законодавством; порушення термінів при наданні інформації на запити і неправомірність відмови у її наданні.

За наслідками перевірок Генпрокуратурою внесено 1 тис. 918 приписів і подань про усунення виявлених порушень закону, винесено 37 протестів, стосовно винних у невиконанні цього закону посадових осіб порушено 117 дисциплінарних і адміністративних проваджень. На даний час притягнуто до відповідальності 39 посадовців.

Відео дня

Серед центральних органів виконавчої влади перевірку щодо дотримання службовими особами вимог закону про доступ до публічної інформації було проведено у Міністерстві оборони. Генеральною прокуратурою виявлено низку порушень законодавства, внесено припис голові оборонного відомства і винесено постанову про дисциплінарне провадження.

Урядова прес-служба повідомляє, що, реагуючи на результати перевірки, Міністерство оборони вжило низку заходів щодо усунення і недопущення у подальшому порушень законодавства про доступ до публічної інформації та поновлення прав громадян. Зокрема, відповідно до наказу міністра оборони за допущені порушення законодавства до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 службові особи.