Кожна перероблена тонна цієї сировини дозволяє скоротити викиди СО2 на 60% / фото ua.depositphotos.com

Україна повинна ввести заборону на експорт металобрухту, оскільки ця сировина необхідна для декарбонізації вітчизняної металургії. Про це пише Мінпром у статті "Залишити сировину вдома: як заборона на експорт брухту допоможе декарбонізації".

Видання зазначає, що з початку року експорт металобрухту з України йшов все наростаючим темпом і за підсумками січня-серпня 2021 року зріс майже у 20 разів, до 410 тис.тонн. Враховуючи високий рівень цін, ця динаміка має всі шанси збереження і за підсумками року за кордон може "поплисти" до 1 млн тонн українського металобрухту.

Читайте такожЕкспортери металобрухту йдуть від податків, маніпулюючи митною ціною - нардепВодночас більш активне використання металобрухту дає можливість вже сьогодні скоротити не тільки обсяги викидів, а й споживання енергоресурсів. Кожна перероблена тонна цієї сировини дозволяє скоротити викиди СО2 на 60%, економити 1,4 тонни залізної руди й 740 кілограмів вугілля.

Відео дня

"Якщо ми дозволимо вивезти цю сировину, яка дозволяє декарбонізувати металургію, просто ми у самих себе забираємо майбутнє, - говорить заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський. - Тобто, ми самих себе позбавляємо навіть теоретичної можливості в майбутньому декарбонізувати фундаментальну галузь української промисловості".

"Сьогодні металобрухт на світовому ринку отримав статус стратегічної сировини. Його використання в металургії є найпростішим і дешевим способом скоротити викиди СО2, - нагадує народний депутат Сергій Магера. - В Україні декарбонізація через неефективну екологічну політику в особі Мінекології стоїть на місці".

Мінпром звертає увагу і на той факт, що сьогодні багато країн або вже обмежили, або збираються обмежити експорт металобрухту і в тому числі з екологічних міркувань. Зокрема до цього закликає європейське сталеве лобі Eurofer, а також британські металурги. Крім того, сьогодні заборона на експорт металобрухту діє в Казахстані та Аргентині, різні обмеження – в Росії, Китаї, Вірменії, ПАР та Об'єднаних Арабських Еміратах.