Фото ua.depositphotos.com

Дванадцятий пакет санкцій ЄС фактично забезпечив Російській Федерації додатковий дохід на суму 8,8 млрд дол США. Адже він хоч і розширив межі санкцій на чавун та HBI (гарячебрикетоване залізо), але відтермінував заборону на імпорт напівфабрикатів на 4 роки. Тож фактично новий пакет санкцій пом’якшив режим імпорту металургійних продуктів з РФ. Водночас, Україна має незадіяні потужності - і якщо ЄС введе необхідні суворі санкції проти агресора, наші підприємства замістять російську продукцію. Про це йдеться у аналітиці на сайті GMK Center.

Зараз українські виробники потерпають від наслідків військової агресії росіян і не можуть конкурувати з російською продукцією на європейському ринку. Разом з тим, металурги з України мають можливість закрити потреби ЄС у постачаннях металургійної сировини, замістивши російську продукцію. Це могло би мати позитивні наслідки як для української економіки, так і для ринків Євросоюзу, вказують експерти видання. 

"Потенціал України зі зростання постачань чавуну складає до 2 млн тон на рік. Це дозволить замістити весь обсяг постачань чавуну та майже 70% імпорту HBI, що використовуються у якості сировини електросталеплавильними заводами. Тобто, у разі заборони імпорту продукції чорної металургії з Російської Федерації, Україна зможе відновити обсяги експорту чавуну до довоєнного рівня", - наголошують у GMK Center. 

Відео дня

Експерти також підкреслили, що заборона імпорту російської продукції чорної металургії матиме позитивний вплив не тільки на економіку України, але й на партерів з Європейського Союзу.

"Зростання взаємної торгівлі пришвидшить інтеграцію української економіки до Європи. Для ЄС стратегічно вигідніше нарощувати товарообіг з країнами партнерами та кандидатами у членство в ЄС як Україна, а не конкурувати з дешевим імпортом своїх геоекономічних супротивників", - резюмували у виданні.