Європейський бізнес невтішно поглядає на Китай / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Більшість європейських бізнес-лідерів заявили, що відносини континенту з Китаєм, який зміцнює співпрацю з РФ, ймовірно, погіршаться протягом наступних кількох років, оскільки проблеми з торгівлею та геополітичний клімат спричиняють напруженість, пише Bloomberg з посиланням на опитування, проведене European Round Table for Industry and Conference Board.

Зокрема, близько 54% ​​керівників очікують, що відносини між Європою та Китаєм погіршаться протягом наступних трьох років, тоді як лише 7% вважають, що вони покращаться.

Зазначається, що керівники компаній у Європі назвали американсько-китайські відносини, зниження ризиків і надлишок промислових потужностей як головні точки тертя.

Відео дня

Загалом генеральні директори були більш оптимістичними щодо бізнес-середовища, ніж шість місяців тому, завдяки покращенню настроїв щодо економічних умов. Проте найбільше позитиву принесли бізнес-перспективи компаній за межами Європи.

"Керівники з оптимізмом дивляться на інвестиції та працевлаштування своїх компаній за межами Європи, але в Європі очікування набагато менш радісні", – сказав виконавчий директор бельгійської хімічної компанії Syensqo SA та голова Комітету з конкурентоспроможності та інновацій ERT Ільхам Кадрі.

Опитування проводилося з 3 по 25 квітня серед 57 учасників ERT.

Європейську турне Сі Цзіньпіна

У травні президент Китаю Сі Цзіньпін відав низку європейських країн. Однак під турне відносини між Китаєм і ЄС не стали кращими. Візити до Сербії та Угорщини після Франції ілюструють бажання вбити клин між європейцями, щоб запобігти будь-якому консенсусу на користь більш жорсткої позиції щодо Пекіна. Водночас Белград і Будапешт приймають Сі, що дає їм ще одну дипломатичну опору на тлі тиску з боку ЄС, спрямованого проти їхніх теплих зв'язків з Росією.

Раніше УУНІАН писав, що коньяк Макрона – єдине, що пройшло вдало на зустрічі з Сі Цзіньпіном. На відміну від спиртних напоїв президента Франції, пропозиції китайського лідера можуть виявитися не настільки вдалими.

Вас також можуть зацікавити новини: