На 1 січня 2010 року в Україні є 283 тисячі 408 державних службовців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні журналістам заступник начальника Головного управління державної служби України Олександр ШЕВЧЕНКО.

Відео дня

Він пояснив, що ця цифра на 2,5% нижча, ніж у 2009 році, коли чиновників в Україні налічували 290 тисяч 765 осіб.

Зниження числа держслужбовців О.ШЕВЧЕНКО пояснив жорсткими обмеженнями фонду оплати праці держслужбовців, а також мораторієм, введеним з 1 грудня 2008 року, на заміщення вакантних посад на держслужбі.

О.ШЕВЧЕНКО також повідомив, що чиновників першої категорії в Україні 339 осіб, другої категорії – 1597, третьої категорії – 7353, а чиновників четверто-сьомої категорії – 274 тисячі 119. Співвідношення числа держслужбовців до чисельності населення України складає 0,7%.

За його словами, у Росії цей показник складає 0,8%, у Німеччині – 3%, у Франції – 4,9%, Польщі – 0,6%, Австрії – 5,9%, Словаччині – 2,2%.

О.ШЕВЧЕНКО пояснив різні показники у цих країнах тим, що в різних державах різні категорії громадян є державними службовцями. Наприклад, у Франції такими є медичні працівники, яких в Україні зараховують до так званої категорії бюджетників.

*** Згідно з законом про держслужбу, до першої категорії держслужбовців належать перший заступник міністра, керівник центрального органу виконавчої влади, глава Адміністрації Президента, його заступники, а також голови обласних державних адміністрацій.

До другої категорії належать перші заступники центральних органів виконавчої влади, заступники міністрів, перші заступники голів обласних державних адміністрацій, директори департаментів.

У третю категорію зараховують начальників управлінь, голів районних державних адміністрацій, заступників голів обласних державних адміністрацій.

Зо словами О.ШЕВЧЕНКА, середня заробітна плата державних службовців в Україні становить понад 2513 грн. У 2009 році - близько 1900 грн.

О.ШЕВЧЕНКО пояснив, що 2513 грн. – це середня заробітна плата за нарахуваннями без податкових відрахувань, які складають 21% від нарахованого.

Загальний фонд заробітної плати держслужбовців і технічного персоналу державних установ у 2009 році склав 8,6 млрд. грн.

Разом з тим, О.ШЕВЧЕНКО наголосив, що в різних відомствах середня зарплата у чиновників відрізняється. У 2009 році в Національному банку України середня заробітна плата складала близько 12 тис. грн., тоді як в районних державних адміністраціях – 900-1000 грн.

О.ШЕВЧЕНКО також зазначив, що для керівників, які перебувають на держслужбі, загальний розмір нарахованої заробітної плати обмежують 14 тис. грн.