Ілюстрація / фото bank.gov.ua

В Україні ціни на інтернет у 2019 році зростуть на 20%, але навіть після цього вони залишаться одними з найнижчих у світі. Для того, щоб український ринок продовжував розвиватися, послуги провайдерів мають подорожчати вдвічі.

Таку думку висловив голова комітету з питань економічного конкуренції Інтернет Асоціації України Олександр Арутюнян, передає «Обозреватель». На його думку, якщо сьогодні спробувати заморозити ціни на інтернет, за 2-3 роки його вартість підскочить до рівня країн Західної Європи.

Читайте такожВ'єтнам починає випробування мобільного зв'язку п'ятого покоління - ЗМІ

Відео дня

"Нічого дивного не сталося. В Україні не залишилося жодного товару або послуги, які б не подорожчали. Компанії, що працюють в Україні, так само точно отримують рахунки за комунальні послуги, причому за збільшеною ціною. Фізична особа сплачує за електроенергію за меншим тарифом, ніж юридична", — зазначив експерт.

Коментуючи нинішню середню ціну в Україні на інтернет від 5,5 доларів на місяць, Арутюнян зазначив, що вартість буває набагато меншою, "особливо коли дві послуги в одній — телебачення та інтернет".

"Україна 4 роки поспіль очолює рейтинг країн з найдешевшим доступом до інтернету. Це завдяки конкуренції. Ми маємо унікальну можливість в Україні зберегти конкуренцію, зберегти провайдерів. Ціна зросте на 20%, але в абсолютному відношенні це вартість чашки кави", — зазначив він .

За словами експерта, ціни на інтернет зростають тому, що є тенденція до зменшення учасників ринку. Провайдери банкрутують, об'єднуються, їх купують великі гравці.

"Якщо провайдери не піднімуть вартість своїх послуг, вони або збанкрутують, або будуть викуплені. Якби ще 2-3 роки тенденція не змінювалася і ціни залишалися на старому рівні, ми б отримали таку ж вартість, як у Європі — Франції, Іспанії, Німеччині, а це 50 євро", — наголосив він.

Арутюнян вважає, що сьогоднішній економічно обґрунтований тариф на послуги фіксованого зв'язку, тобто інтернету у квартирі, становить приблизно 10 доларів.

"Це для того, щоб сфера розвивалася. Тому я вважаю, що ми можемо зберегти статус країни з найдешевшим інтернетом у світі, але ми не повинні знижувати якість послуг. Тому провайдери, які сьогодні піднімають вартість своїх послуг на ціну однієї чашки кави, мають покращувати свою якість, не купувати дешеве обладнання", — підсумував експерт.