Ілюстрація REUTERS

Віце-прем'єр-міністр України – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що за своєю ініціативою відкликав законопроект про електронні комунікації, що дозволяє блокування «сірих» мобільних пристроїв за IMEI-кодом. Про це він сказав на форумі в Києві.

Читайте такожЛитва відмовиться від традиційних SIM-карт для телефонів

«Ми цей закон будемо повністю переробляти, враховуючи останні європейські практики... З моєї ініціативи його відкликали», - відзначив Федоров.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, раніше група народних депутатів України внесла до Верховної Ради пропозицію зобов'язати операторів мобільного зв'язку надавати послуги зв'язку на підставі укладення договору з наданням абонентом своїх особистих даних, а також дозволити операторам блокувати доступ «сірих» мобільних пристроїв до своїх мереж.

Законопроектом №1083 від 29 серпня 2019 року запропоновано внести ключові зміни в роботу інформаційно-телекомунікаційного ринку України, в тому числі відновити ведення національного реєстру унікальних кодів IMEI-кодів і дозволити блокування мобільним оператором телефону, IMEI-код якого не внесено до зазначеного реєстру.

Законопроектом також передбачається укладання договору про обслуговування абонентів з наданням своїх особистих даних абонентами-фізичними особами.

Тобто, усі абоненти, які користуються послугами зв'язку анонімно, повинні будуть в обов'язковому порядку надати свої особисті дані операторам.

Відповідний порядок реєстрації таких абонентів повинен буде розробити регулятор.