Фото ua.depositphotos.com

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення-компанії ESET дали рекомендації користувачам, як розпізнати, що їх смартфон був зламаний хакерами, чим це загрожує, і як запобігти витоку персональних даних.

"Велика кількість інформації, яка міститься на смартфонах, приваблює зловмисників. Хакери мають різні цілі - від викрадення грошей до перехоплення даних з подальшим їх продажем", - повідомили в компанії.

Фахівці з кібербезпеки підкреслили, що за останні кілька років з'явилося багато випадків, що підтверджують, що мобільні пристрої навіть надійних виробників можна заразити шкідливим додатком.

Відео дня

Ознаки зараження

Як повідомляють в ESET, найпоширенішими ознаками злому смартфона є швидка розрядка батареї, збільшення використання Інтернет-трафіку, самостійне увімкнення або відключення функцій GPS, Wi-Fi або мобільних даних. Крім того, на зараження пристрою шкідливим ПЗ можуть вказувати випадкові спливаючі вікна з рекламою або установка невідомих програм без дозволу користувача.

Слід звертати увагу і на дивну поведінку програм, наприклад, раптовий запуск, закриття або повний збій, а також відображення несподіваних помилок. Це стосується не тільки додатків, але і системи смартфона.

Крім того, занепокоєння повинно викликати отримання або відправка дивних дзвінків і повідомлень, а також наявність невідомих записів в історії дзвінків і текстових повідомлень. Як правило, це викликано шкідливими програмами, які намагаються здійснювати дзвінки або відправляти повідомлення на платні міжнародні номери.

Способи злому

Згідно з даними ESET, одним з найбільш поширених методів зараження пристрою жертви є використання фішингових і шкідливих листів, які містять небезпечні посилання або вкладення. Після натискання на них на пристрій жертви завантажується шкідливе програмне забезпечення.

Серед інших схем-використання шахрайських сайтів, замаскованих під ресурси популярних брендів або організацій. Такі сайти містять багато шкідливих посилань, натискання на які також призводить до завантаження небезпечного додатка.

Крім того, кіберзлочинці часто поширюють підроблені додатки, маскуючи їх під легітимні. Таким чином, під виглядом нібито безпечного інструменту, наприклад, для відстеження фізичної активності, на пристрій жертви можуть потрапити програми-вимагачі або шпигунські програми. Такі загрози, як правило, поширюються через неофіційні магазини.

Що робити в разі злому

Фахівці з кібербезпеки повідомляють, що якщо є підозри про те, що телефон зламали, слід знайти причину і видалити шкідливий додаток з телефону.

"При появі небажаних і дратівливих спливаючих вікон ви можете знайти програму, яка їх запускає. Для цього перейдіть в меню недавно відкритих програм і натисніть іконку останньої, утримуючи її, поки не з'явиться інформація про програму. Потім перевірте надані дозволи і видаліть програму", - пояснюють в компанії.

У компанії ESET відзначили, що Android 9 і більш ранні версії цієї операційної системи дозволяють шкідливим програмам приховувати свої іконки, однак, в Android 10 це вже неможливо.

Згідно з повідомленням, існують два поширених способи видалення більшості видів інтернет-загроз із зараженого пристрою - автоматично і вручну. У першому випадку досить завантажити надійне рішення з безпеки, яке перевірить пристрій на наявність загроз і видалить їх.

Очищення вручну теж можливе, але цей процес складніший - фахівці рекомендують користувачам запустити безпечний режим для пристрою і видалити програму, яка виконує зловмисні дії.

Щоб уникнути зараження смартфона користувачам рекомендують, перш за все, своєчасно оновлювати до актуальних версій операційну систему і додатки, здійснювати резервне копіювання даних на випадок злому смартфона, використовувати надійне рішення з безпеки, завантажувати додатки тільки з офіційних магазинів і завжди перевіряти відгуки про програму і її розробника.

Як повідомляв УНІАН, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз із метою їх подальшого блокування.

Компанія ESET - провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині і на сьогодні представлена більш, ніж в 180 країнах світу.